Followers

Facebook Comments

Tuesday, August 30, 2011

1 HARI DI HARI RAYA




Kedengaran gema takbir raya Aidilfitri berkumandang di perkarangan masjid besar Mukah... Jemaah masjid kusyuk menghayati setiap kehebatan dan keindahan alunan takbir raya sementara menunggu masa untuk menunaikan solat sunat Aidilifitri... Sekilas pandang memerhati keadaan sekeliling, warna warni baju raya kelihatan memeriahkan lagi suasana di pagi raya.... Khatib membaca khutbah di atas mimbar, pelbagai topik disuarakan untuk tatapan para jemaah masjid... Setelah selesai melaksanakan ibadah Aidilfitri, keluargaku melangkah ke pusara arwah datuk, nenek serta abangku...

Awww~ boncet balik dah perot aku nih... banyak makan masakan mak... hehe... dah tak larat lagi nak menjamu selera di rumah saudara mara, makan sikit2 jak la jadinya.... kembong kempis... begitulah gambaran perot aku masa ini... hahaha... makan tak ingat dunia... belasah je... kih3x...

Warna tema baju raya family aku tahun ni adalah warna PURPLE!!!!!!! haha... semakin ramai lak orang2 kampong aku pakai kaler purple nih... popular gak baju purple nih.... selain purple, kaler hijau pon femes gak... hurm.... macam da takde kaler len dah... hua3x...

Hari raya pertama dah jalan2 rumah saudara mara... macam2 sajian dan hidangan... nak rase itu ini la jadinye... aku jarang bercakap dengan owner rumah2 ni... aku sibukkan diri dengan hidangan rumah terbuka orang.... kalau sedap, mmg aku habiskan 1 balang tuh... haha... (jahat tak aku???)... Air minuman pon aku minum sket2 je... tak payah banyak minum... takot mabuk plak... hahaha...

Saudara mara Cina sebelah mak aku pon ade datang meraikan perayaan di rumah aku... riuh jak bunyi dorang bile dapat makan masakan lemang, rendang, kari dan sebagainya... hehe... bile dah kenyang, sume terus "melepas" di sofa... haha... mak cik2 Cina pon dah mula cakap aku budak Cina berbaju Melayu... haha... (peace)

Di samping meraikan perayaan Aidilfitri, tak lupa gak menyambut hari kemerdekaan... memperingati perjuangan tokoh2 sejarah yang terdahulu... wow!!! mantop plak ayat aku... (ye ke??? takde la.. biase je...)... nampak cantek je Hari Raya Aidilfitri diikuti dengan Hari Merdeka... takde la boring sangat mcm takde peristiwa kan... hehe... meriah gitu seyh~

Duit raye... aku sedang berusaha mencari duit raye nih... bule la aku guna utk bayar yuran semester depan nanti.. haha.. ada2 je aku nih... tu pon kalau cukup... (jap... kira2 jap)... hehe~ Mak ayah aku & kakak jak bagi duit raye kat kanak2 yang bertandang ke rumah aku... so, tugas aku??? mengenalpasti kanak2 yang datang, takot berulang dan orang yang sama yang datang nanti... haha... ngek tul aku... tunggu aku keje, banyak duit, kaya... baru la aku bagi duit raye ye... (impian yang masih tak kesampaian lagi)

Hoh~ ni dok pikir2 macam mane la plan mo jalan2 dengan member2 aku nih... busy betoi aku tyme raye nih... (tolong wat air je)... hahaha... member2 plan nak kuar jalan2 2nd Day raya... tapi macam masing2 ada urusan... so??? tak tahu lagi la.... ikuti sambungan di masa akan datang!!! ^.^"

Sunday, August 28, 2011

RASA SAYANG



Bila kita sayang orang tu,

Kita tunggu dia lama pun takpa,

Tapi bila dia tunggu kita? Dia marah2...

Hati kata, "ala adatlah ada yg tunggu & menunggu" ...


Bila kita sayang orang tu,

Kita tak tido pun takpa layan dia yang bosan,

Tapi bila kita bosan,ada dia layan kita???

Hati kata, "takpa dia busy kot" ...


Bila kita sayang orang tu,

Kita gaduh ngan dia, kita diam ja...

Tapi dia heboh 1 dunia,

Hati kata, "takpa, dia tention tu" ...



Bila kita sayang orang tu,

Kita call nak cakap ngan dia,

Tapi dia bagi phone kat orang lain atau matikan,

Bila jadi cam tu, takpa...

Hati kata, "takpa, layan ja..kawan dia kawan kita juga" ...



Bila kita sayang orang tu,

Kita bercerita ngan dia, cerita nan tunggul ag baik.



Tapi, bila dia bercerita ngan kita??

Kita dengar, sepatah2 kita kena ingat.

Kalau tak ingat, kita kena marah.

Hati kata, "takpa, sayang lah katakn" ...



Bila kita sayang orang tu,

Kita & dia lapar,

Tapi kita bagi semua roti kita kat dia,

Hati kata, "ala jaga lah hati dia, cian dia" ...



Bila kita sayang orang tu,

Kita sanggup bagi dia rehat bila dia letih,

Tapi bila kita letih, dia suruh juga layan dia bila dia bosan,

Adil ke???

Hati kata, "ala bukan slalu pun" ...



Bila kita sayang orang tu,

Kita jadi cam orang gila dengar dia sakit,

Tapi bila kita sakit,

Dia siap kuar ngan kawan2 dia meraikan hari kesakitan kita,

Hati kata, "takpa, takkan dia nak berkepit ngan kita 24 jam" ...



Bila kita sayang orang tu,

Kita tak pernah pentingkan diri sendiri,

Tapi dia hipokrit tahap gaban,

Hati kata, "takpa, dia memang macam tu kena lah terima" ...



Bila kita sayang orang tu,

Kita sayang nak tinggal kan dia selama-lamanya,

Tapi dia tak tau kita berdepan dengan maut,

Walaupun kita sakit, dia kata kita sakit biasa-biasa je, jangan mengarot,

Hati kata, "macam mana lah dia bila kita tak ada, mesti dia happy" ...



Bila kita sayang orang tu,

Kita tak sanggup tengok orang dia menderita,

Tapi dia tak pernah hargai diri kita,

Hati kata, "tau tak betapa kita sayang kat dia" ...?



Bila kita sayang orang tu,

Kita sanggup tinggal kan dia selama-lamanya untuk dia bahagia,

Tapi, adakah dia tau pengorbanan kita?

Hati kata, "takpa, janji dia bahagia" ...





DAN...

Bila kita dah tinggalkan dia selama-lamanya,

Dia datang ziarah pusara kita,

Dia kata dia mintak maaf sebab pernah mengata kita..

Dia mintak maaf sebab pernah buat kita tunggu dia,

Dia mintak maaf sebab pernah paksa kita layan dia time bosan,

Dia mintak maaf sebab pernah heboh 1 dunia salah kita,

Dia mintak maaf sebab pernah tak hirau kan call kita,

Dia mintak maaf sebab pernah tak dengar luahan hati kita,

Dia mintak maaf sebab pernah buat kita kelaparan sebab dia,

Dia mintak maaf sebab pernah ganggu waktu rehat kita,

Dia mintak maaf sebab tak pernah hiraukan sakit kita,

Dia mintak maaf sebab pernah pentingkan diri sendiri,

Dia mintak maaf sebab pernah tengok penderitaan kita...


Namun semua telah terlambat,,

Hargailah orang-orang yang kita sayang...

Tuesday, August 23, 2011

PELIHARAANKU




Kasih sayang dengan makhluk lain ciptaan Yang Maha Esa adalah sangat besar ertinya... Di saat dia mencari ibunya yang hilang tidak kelihatan... Sesuap cebisan ikan diberi sebagai pengisi perut serta titisan susu untuk menghilangkan dahaga. Anak kecil ini dahagakan kasih sayang kedua-dua ibu bapanya... Apa salahnya kita menjadi pengganti dan berkongsi kasih sayang itu untuk haiwan peliharaan kita...

Wow!!! dapat anak kucing beb!!! 2 ekor.. sume putih... jakun aku melihatnya... mane aku dapat??? ayah aku yang dapat la... hehe... ayah aku terjumpe anak kucing nih... berkeliaran je... tak tahu la anak kucing mane... kesian jugak tengok... macam anak kelaparan je... hati kita terasa ingin menjaga pula...

Teringat pula kisah kucing2 aku sebelum ni... Memang banyak kucing dah aku bela.. sampai bosan da aku bela.. haha... tapi bile dah xde kucing.. mule la rase nak bela kucing la plak.. (jgn bela anjing suda)... haha... bukan ape, payah giler jaga kalau kita tak ade kat rumah.. sape la nak bagi kucing makan??? hurm... (rase tak tenang la plak)... ye tak????

Kucing2 kampong... aku tak layan lah... haha... nak tau kucing kampong cane??? mata dier warna coklat... hahaha... itu versi Malaysia punye la... kalau kucing bermata biru.. kire macam versi omputih punye gitu la.. haha.. aku suke kucing bermata biru... kekeke... kalau kucing kaler mata len plak.. ak x pasti la pula... mata merah mungkin kucing cina kot... kucing bermata hijau kucing spanyol kot... (eh??? ade2 je aku reka fakta aku sendiri).. hahaha... ^.^

Kegunaan??? kucing nih baru nak start nak jage... kalau da besar.. bule la serang tikus2 rumah aku nih... (membanteraskan kecing tikus)... hahaha.. tapi payah jugak kalau ade kucing ganas sgt... bile dah besau panjang... da tak comel la pulak... mcm gemok dan membosankan... haha... kalau kcuing masih baby lagi... weee... sukenye aku....mo picit habes2... phew~

Thursday, August 11, 2011

10 THINGS THAT I LOVES TO DO




PHOTOGRAPHY

Ya... saya meminati fotografi... hihi (mak ai.. skemanye bunyi)... Time ade peristiwa or pergi mane2 je... pasti bergambar... itulah kelaziman aku buat... sumer gmbr2 adalah kenangan bagiku... biarlah menjadi memori dan koleksi hidup aku... ade org cakap aku fotogenik... (nasib bek x ckp fotogedik!!!) =.=" hahaha...

SURFING INTERNET

Erm,.. ni mmg keje rutin aku... tak akan lari dari kebiasaanku... internet sumber ilmu, pengetahuan, komunikasi, ekonomi, politik, sosial, agama, budaya, inteletual, hiburan, psikologi, teknologi maklumat, informasi, berita, dan sebagainya... hahaha... panjang2 plak aku list-kan... saje menambah ayat2 aku... kih2... mase kecik2 dulu... susah betol nak main tenet... ye la.. tak mampu... so, nak kene gi cyber cafe, library dan makmal tok on9... (menghibur hati aku yg masih kanak2 dan remaja ketika itu)... uhukz... sedihnye... skrg dah bule on9 dgn senang hati.. yeay!!! (broadband adalah temanku)

HANGOUT

Aku memang suke gi jalan2... lepak2 dengan kwn2... tu adalah kegemaran aku jugak... time nak reunion dgn geng2 aku paling best... nasib bek ade kwn2 yang setia ngan aku... hahaha.. dorg mmg gila2 mcm aku jugak.... mmg ngam lah kami... jadi 1 group gitu... (bukan nk jadi mat rempit or minah rempit tau)... kami semua baik2 je tapi gaye remaja moden ade la sket... (skali skala).. ^.^

PHOTOSHOP

Photoshop??? dlm byk2 software... aku suke Adobe Photoshop... ni la tmpt aku nk edit2 gmbr2 aku... mule2 mmg agak sukar la nk gune... lame2 dah best giler gune... aku belajar sendiri je gune software ni... minat la kan... tu la laju je aku belajar editing gambar nih... Alhamdulillah... kat software ni mcm2 aku boleh wat tok edit gmbr... kat UiTM.. mmg aku diiktiraf sbg designer gitu la... sume org carik aku tok design ape2 banner, poster, buletin , majalah or mcm2 lagi la boleh design la... tapi aku tak mintak upah la... (anugerah Allah utk kebajikan)... ^.^

CHATTING

dulu aku jakun giler bab chatting2 nih... ye la... bile chatting kenalan baru je.. da x leh berganjak dari depan komputer da... syok giler chatting... hahaha... aku suke benda yang baru dalam hidup... mmg moden da dunia skrg... ramai kenalan aku... Alhamdulillah... tapi berwaspadalah... tak semua teman2 chatting kita itu benar dan ikhlas... (kontrol sket la... baru kenal dlm tenet, kenal hati orgnye tu juge ok...)

BLOGGING

uikss??? segan lak aku nak cakap... hehe...(takut admin blogger bace ayat2 aku nih) hehe... vengong la aku nih... saje je aku blogging ni.. meluaskan empayar la katekan... blog ni la cara paling mudah tok wat website kite sendiri... tok sah pikir mcm2 kan... hahaha... kalau org Google je nama kite... pasti kuar punye nama dan gambar2 aku... weeeeeeeeee.... bestnye (jakun).... tiada populariti, tapi tujuan untuk berkongsi cerita, pengalaman dan ilmu... semoga dimanfaatkan oleh si pembaca... insya Allah~

TRAVELING

haaa... bab melancong2 aku pon suke... aku suke melancong jugak... paling selalu gak melancong dgn family aku la.... hehe... rindu semua kenangan tu... kalau ada cuti atau lapang... melancong adalah kegemaran keluargaku... tak kesah la pergi mane2 je... janji mampu dan tidak terlalu boros... Alhamdulillah... Allah yg Pemberi rezeki.... kadang2 terfikir lak di mindaku... melancong ke oversea la plak... tunggu lah suatu hari nanti... insya Allah jika aku dah mampu dan dah bekerja.... =)

PLAYING VIDEO GAMES

hahaha,,, kalo member2 aku bace part nih pasti dorg mengamuk dgn aku... hahaha... aku bagitau dorg aku tak minat games... tapi aku main jugak sebenarnya... hehe... cume atas halangan masa... aku tak habiskan masa aku dengan games je... (membuatkan aku ketagih bila tak puas hati bile games over nnt)... so, kontrol la main games nih... bile rase free sgt2 baru la men games nih... aku suke main games perang dan penjelajahan...

CAMPING

wowwwwwwwww.... ni part mmg best seyh... aku suke aktiviti lasak cenggini... nak mendaki gunung Everest je belum lagi... hehe.... sepanjang hidup aku sejak zaman sekolah sampai ke universiti... memang camping la aku suke join... tak kesah bahaya ke tak... janji aku dapat pengalaman tu... indahnya pengalaman itu... biarpun penat... at least hidup aku terisi dengan pelbagai pengalaman pahit manis.... go go go... kalau ada camping lagi... akulah no.1 join!!! hehe~

PICNIC

wahhhhhhhhhhhhhh... ni la paling best dan bahagia dalam hidupku... aku dan family banyak kali picnic bile dah tahap boring tak tahu nak buat apa... mane2 tempat boleh picnic... kadang2 aku picnic ngan member2 aku gak... main air2 je la ye... hehehe... merasai keindahan alam semula jadi ciptaan Yang Maha Esa...Alhamdulillah.~ rasa tenang sangat... bila memerhati lautan yang terbentang luas... itulah tempat aku menghilangkan tekanan fikiran dan jiwaku... aiseyhhhh~ piweieeetttt... ^.^

Monday, August 8, 2011

GITAR-KU



Dawai-dawai itu telah putus... Maka tiada lagi kini nada merdu tercipta... Lenyap bersama buih-buih mimpi... Tiada lagi kini melodi rindu terbaca... Melagukan syair-syair kehidupan... Dawai-dawai itu telah terputus... Tergantung lunglai dan berdebu... Diam dan dilupakan... Di saat kesepian, tiada lagi teman yang menemaniku ketika bermain di tepi pantai... Hanya arus angin dan deruan ombak menjadi pengganti muzik hidupku... Ketenangan jiwa dicari... Berjalan perlahan tepi pantai bagai mengeliling seluruh bumi...

Gitar??? Pernah skali dua main gitar ni... (gitar member aku la...) hahaha... rase mcm jiwang la plak bile men gitar gile2... kih3x... kalau ada gitar sendiri sudah semestinya merapu habis aku kat tepi pantai kampong aku... ececece.. mcm citer anak nelayan dalam tv la plak... kui3x... berangan je la... tak pasal2 1 kampong bunuh aku nanti... bising sgt.. bukan tu je... wat hujan selalu je... hahaha... ape pun thanks kat member aku tuh... at least ak pernah pegang gitar dlm hidup aku kan... ^.^

Time ade pertandingan untuk muzik akustik or battle of da band gitu, tibe2 je rase nak join... mcm la aku yg wat persembahan atas pentas tu... rupenye aku sebagai penonton je.. huhu.. (sedarlah sape lah aku)... Aku suke muzik slow n techno... dengan barisan2 nod2 yg merdu je didengar... memang aku tertarik giler kwn aku tu main gitar... (dengan penuh stylo nye dier...) haha.. lucu je tengok dier!

Hurmm... tunggu aku dah keje da besar nnt je la... beli gitar byk2... wat koleksi je... hahaha... nanti masuk kelas tuisyen muzik... sape tahukan...??? (ade2 je aku nih.. puihhhh~) Aku suke download instrumental muzik yg ade bunyi gitar... wah~ senangnya hati ini... siap main setiap kali bukak laptop aku nih... sambil angan2 gitew... BEST!!! ^.^y

Saturday, August 6, 2011

SECANTIK BUNGA MAWAR


SESEKALI bermonolog bersendirian... Bunga yang cantik dengan warna merah serta putih ini sering digunakan sebagai ungkapan perasaan cinta. Bunga mawar memang memiliki keindahan namun sayangnya bunga ini memiliki duri yang tajam sehingga dapat membuat tangan mengalami pendarahan. Setiap mawar memiliki perbedaan, baik warna, susunan, ukuran, tinggi, dan jumlah durinya. Maka itulah gambaran aku ketika ini...

Bila melihat bunga mawar ini, umpama kita memikirkan seorang wanita. Kenapa? Aku fikirkan kedua-dua bunga mawar merah dan putih memiliki 2 sifat yang berbeza. Masing-masing ada kelebihan dan kekurangan tersendiri. Mungkin tidak bagi sesetengah individu, tetapi juga benar. Jikalau aku diberi pilihan, aku akan memikirkan bunga mawar ini sebagai satu gambaran yg paling jelas untuk aku membuat pilihan yg tepat sebelum membuat keputusan.

Bagi aku, kedua-dua bunga mawar itu adalah terbaik. Telah dicipta dengan keistimewaan masing2. Cuma susah untuk memilih. Demi kehidupan yg lebih baik. Haha. Ada org tanye aku, kamu suke pompuan yang macam mane? aiyo... Soalan susah tu. Aku cuma boleh kate "Terpulang... Jodoh Ditangan Allah..." hehe... Eeee.. tak nak la ckp, nanti terlalu memilih plak kan... hehe... Aku simpan je dalam hati... tak nak share sape2... hahaha... peace! no war!

Jika aku menunggu mekarmu penuh
Akankah harummu mampu kurengkuh
Di sini menanti, kuncupmu tumbuh
Sembari cemas ini tak jua mau luruh

Di bawah semburat putihmu nan teduh
Anganku mengembara mengkhayal jauh
Sepucuk kata terkulum, akankah jatuh
Di antara desah resah penuh kisruh

Oh mawar muda nan ayu bersahaja
Dalam panas mentari, elokmu menebarkan makna
Menepiskan duka, menghantarkan bahagia
Menarik segenap alam tuk hening memuja

Bagai bidadari, kau mewujud dalam kembang
Mengalirkan manis madu pada sejuta kumbang
Meski badai bertiup, kau tetap tegak tak tumbang
Ketegaranmu seakan mengapus ragu dan bimbang

Di penghujung musim berselimutkan mega,
Bermain-main engkau dengan angin kelana
Dan sang bayu terus saja nakal nekat menggoda
Malu-malu memuji indahmu, angin berkata

Sepoi-sepoi bercanda di antara kelopak lentik
Semilirnya menitipkan embun sepercik
Sebagai sajak rayuan yang lembut menggelitik
Padamu, mawar muda, Oh yang teramat cantik

Namun musim ini mesti segera berganti
Mengikuti kemana bintang gemintang menunjuk tinggi
Sang angin pergi, berjanji dalam diam tuk kembali
Meski masa depan tak memberi jawaban pasti

Jauh di sini, aku terus menorehkan rindu
Tentang sekuntum mawar di bawah langit biru
Dan aku hanya bisa menerawang membisu
Sebab waktu tak sedang berpihak padaku

Di suatu masa, saat aku kembali datang
Masihkah kau di sana, di hamparan padang
Tak terpetik, hidup bebas dengan riang
Menghirup cucuran hujan bersama ilalang

Dan jikalau akhirnya takdir kemudian mengijinkan
Kuundang kau ke tanahku di sebrang lautan
Kugenggam benihmu, kubawa pulang dalam hembusan
Kutanam, dan selamanya kurawat di tengah taman

Thursday, August 4, 2011

RAKAN SEPERJUANGANKU - UiTM


Bila mengibau kembali kisah aku membuat permohonan untuk masuk ke IPTA, pilihan pertama dan kedua aku adalah Ijazah Sarjana MUda Pendidikan kat Universiti Putra Malaysia dan Univerisiti Pendidikan Sultan Idris... Peluang aku semakin dekat bila dipanggil untuk menjalani ujian bertulis Medsi... dalam beratus2 menjawab soalan2 tuh, akhirnya aku berjaya melepasi cabaran tersebut. Alangkah gembiranya aku ketika itu. Aku dipanggil untuk meneruskan cabaran seterusnya, iaitu temuduga. Masa temuduga, penemuduga sangat ramah dengan aku. Sampai aku pun hu ha hu ha dengan dorg... haha... (bukan nak bodek je)... Namun, setelah penantianku selama 1 bulan kemudian, rezeki tidak menyebelahiku. Aku ditawarkan bidang kursus lain dalam 8 senarai pilihan Universiti tempatan yang aku pohon. Aku mendapat tawaran untuk melanjutkan pelajaranku dalam bidang Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Kesihatan (Kepujian). Apakan daya, aku terima sahaja. Mungkin ada hikmah di sebalik pilihan aku tersebut.

Masa mula2 daftar masuk, uh ah uh ah mencari kampus aku. Tahu la anak perantauan macam aku ni Sarawakian tak akan terlepas jika sesat jalan. Apalah nasib aku masa tu. hehe... Masa mula2 mendaftar, aku rasa sangat nervous. Ye lah... dah la rase macam first time sangat berpisah dengan mak ayah, rase lain je... (homesick) huhu... Masa Minggu Mesra Siswa (MMS)... dulu orang panggil Minggu Mesra Siswa (MMS).. tapi sekarang dah upgrade sket.. Minggu Destini Siswa (MDS) katekan... weeeee... mantop uuuu... hehe.... Sepanjang budak baru berpijak di dunia universiti, aku gigih mencari classmate aku... hahaha... mane la tahu kan.. boleh pergi kuliah same2 nnt... (takot terbangon lewat pagi2.... ade la org tolong kejutkan or ingatkan aku kan...) haha...

Sepanjang menjelahi ilmu dengan bidang aku ambil ketika ini... pelbagai cabaran yang telah aku lalui... Baru aku sedar bahawa pelajran di Universiti tidak semudah disangka. Namun itu rezeki masing2. Ada yang maju dan terus maju. Ada juga perlahan tapi maintain katekan. Berserah dan tawakal di atas anugerah Allah Yang Maha Berkuasa. Aku??? Aku pelajar sederhana saje. Rakan seperjuangan aku semua hebat2 belaka. Suka bersaing dan berusaha keras. Alhamdulillah, sesungguhnya itu memotivasikan aku untuk berjuang dan bersaing mendapat "tempat" la katekan. Haha... (ye la tu~)

Rakan2 sekelas aku, pelbagai ragam, pelbagai sifat dan pelbagai budaya... Budak2 ni ada personaliti tersendiri. Ada yang kecoh2 dan terus kecoh. Ada yang sensitif dan terus sensitif. Ada yang pendiam dan terus pendiam. Ada yang gile2 dan terus gile2... hehe.. Ye lah, realiti kehidupan. Setiap orang dijadikan dengan pelbagai bentuk dan rupa. hehe... Aku? Aku biase2 je dalam kelas. Kalau rakan2ku buat lawak, aku buat lawak jugak la. Kalau rakan2 aku buat bising, aku pun buat bising la. (hakikatnya aku belum ada pendirian tersendiri) hahaa...

Pensyarah aku semua baik2 belaka. Tak rugi ada pensyarah yang mengambil berat terhadap pelajaran kita. Kadang2 kita leka dengan keseronokan dunia kampus "Campus Life" la katekan... Pensyarah2 adalah ibu bapa kita di Universiti. Aku ada beberapa orang pensyarah yang sangat prihatin terhadap diriku. Alhamdulillah~ Allah anugerahkan insan bergelar pendidik yang sangat prihatin dengan kebajikan pelajarnya. (terharu)

Kini aku sudah masuk final year. Rasa macam begitu pantas masa berlalu. Bagaikan dunia aku akan bertukar pada esokkan harinya. Siapa tahu? Mungkin semua orang merasainya. Namun kenangan pahit manis tetap tersimpan dalam diari hidupku. Dunia kita kadang2 akan berubah juga tanpa kita sedari. Aku juga merasai sedemikian. Terpulang pada kita bagaimana untuk menentukan kehidupan kita di masa akan datang. Aku hanya insan biasa~ ^_^

Wednesday, August 3, 2011

INDAHNYA DUNIA HANYA SEMENTARA


Kicauan burung membangkitkan aku dari lamunan, tersentak dek jam yg menunjukkan angka 7, aku bingkas bangun dari kamar tidurku. Ku amati ke luar jendela, kecerahan langit berarak mendung, umpama malam tadi sang kodok berpesta memanggil hujan di pagi hening ini. Adakan hujan akan turun??... awan memang larat menebal dan seakan mahu melimpahkan isi kandungnya... Rahmat dari Tuhan pencipta alam.

Anak mataku melilau. Ada biasan cahaya pada mata hitamku. Oh, sedang berada di depan laptop. Sesekali bibirku menguntum senyuman. Entah apalah yang mengusik hatiku. Sesekali juga aku tunduk memandang keyboard, mengetuk-ngetuk aksara-aksara pada papan kekunci, kembali memandang skrin dan disudahi dengan ketukan hujung jari hantu pada kekunci paling lebar; ‘ENTER’.

FACEBOOK... temanku di kala aku kebosanan. Menghiasi segala hidupku. Aku melihat setiap "notification" bagaikan tak pernah dibuka. Melambak setiap kali aku me-login laman interaksi ini. Pelbagai suasana baru aku terima. Sahabat baru dan komen baru. Penyeri hidupku di saat aku memerlukan...

ASMA Allah... bermain di pendengaranku di pagi ini. Mengapa? Sekadar mencari ketenangan yang dicari. Kedengaran suara ibuku memekik untuk memujukku mandi. Berat hati ini untuk mandi terlalu awal. Kesejukan air dapat aku gambarkan ketika ini.

Monday, August 1, 2011

Meniti Hidup di bulan RAMADHAN


RAMADHAN 2011... Uh ah... kali ini ade la sket sebuah cerita.. haha... Lame gak aku bulan puase muncul... perasaan??? wallahu'alam... Gembira campur2 taw... ngee~

Bazaar Ramadhan... mencuci mata je tengok makanan bebanyak tuh... kadang2 jadi bulat... ade2 je kuih yg sedap manis gitu... haha... puase mengajarku erti kesabaran.. haaa... sabar2 la ye... jangan terlepas sudah... ngih3x...

Tahun ini... Alhamdulillah tahun ni aku dapat gak berpuasa di kampung... sebelum ni selalu puasa di kampus UiTM Puncak Alam je... meniti hidup di bulan puasa bersama rakan2 seperjuanganku... macam2 kisah la... tapi rindu la nak berbuka puasa kat kampus... aku dan rakan2 serumah dapat berbuka bersama2... dok share2 lagi makanan kan... sambil gurau senda ntah pape... giler2 je budak rumah aku dulu...

Sahur... dulu kat kampus jarang bersahur... gara2 tido lewat 2 pagi.. alang2 sahur la skali... haha... jimat masa... pastu?? layan la katil aku tuh... krohhhhhhh... zzzzzzzzz... bile bangon esok paginye... cepat2 bersiap nk gi kuliah... mata2 sepet aku ntah mamai lagi kot time tuh... kakakakaka... (nasib bek taik mata aku xde weyh)...

Kampungku... berpuasa kat kampung tak terasa sangat kepenatannya... tenang je hatiku ini... kat kampung ni Alhamdulillah selalu aku luangkan masa pergi ke surau... melaksanakan ibadah terawih bersama ayah dan bonda secara berjemaah di surau kampung aku... tak la terasa sunyi sangat kan... berbeza lak kat kampus... jarang2 aku gi surau... ade la skali 2 kali aku gi terawih... hari len x dapat gi sebab assignment dan test... huhu... (hari minggu je free)

Indahnya Ramadhan... semua org bercerita pasal bulan puase... ada macam2 ragam... macam2 cerita... itulah rakan2 aku kat facebook... penuh 1 page wall aku cerita puase... Alhamdulillah... kan bagus selalu mcm nih... nanti agama lain pun membaca dan melihat keindahan Islam di samping kita menjalani ibadah puasa kan... good job!

Rezeki... Alhamdulillah... keluargaku dimurahkan rezeki... kenapa??? haaa... tak yah citer lah.. semua tu pemberian Allah... tanpa aku sedari ia berlaku pasti ada hikmahnya... bukan nak riak tapi kita saling mengingati apakah segala yg kita dapat hari ini, semalam dan hari esok semua rezeki Allah yang berikan... namun... kesedihan aku tetap ada juga... aku cuma mampu terdiam dan melupakannya... Allah Maha Mengetahui... Wallahu'alam~


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

autumn

autumn

snow

snow

INTERNATIONAL