Followers

Facebook Comments

Tuesday, June 28, 2011

KTM oh KTM



Keluh kesah... adeyh... ni nak bercerita pasal perjalanan balik aku nih... ochhh... byknye rintangan... hohohoho... (xde la masalah besar sgt pon) hehehe~ Semuanya bermula di sini... Mcm biase aku kalau dah time nak balik kampong halaman (Sarawak) kan... mule2 plan aku nak singgah umah akak aku di Kajang... haaa... time nak balik Kajang dari Shah Alam tu la punye pasal... hehehe... skali naik dan untuk banyak kali naik... huhuhu... teruskan je la...

Dari kampus, naik bas rapid KL jew... U90.... hahaha... oh bas oh bas... lame aku menantimu... hehe... tetibe Pak cik driver bas bertanye, "Nak ke mane ni bang??? bawak byk2 barang nak pergi mano???". Aku menjawab, "Nak balik ah pak cik... Nak balik Sarawak!!!"... Pak cik mencelah, "Hah??? Balik sarawak nek bas rapid kew???"... hahahaha... ngade2 je pak cik sorang nih....

Setelah tiba di KTM Shah Alam... hoooo~ sepantas kilat aku beli tiket Shah Alam-Kajang... hurmmm... nak angkut beg besau2 ni la payahnye... urghhhh,,, beratnye... nasib bek tenaga laki aku kuat... hua3... =P Mule2 komuter Shah Alam.. ok ok je,... tak ramai org... bagus ler.. ade jugak tempat duduk tok aku.. hahaha~ (lega)

KL Sentral... hui hui... (terjaga dari lamunan tidurku)... mak ai, camne la aku leh tertido lak nih... adui.. almaklum ler selesa giler dlm perjalanan tadi... hahaha... cepat2 tukar platform... masuk2 ke platform ke Seremban lak... lagi skali angkut bagasiku yg berat itu... hohohoho... (nasib bek beroda)

Adeyh... berat hati melihat berat lagi badanku memikulnya... ramai giler siottttt.... sesak giler nak balik Kajang.... mcm2 bangsa aku jumpe... hahahahahaha.... mcm2 jantina aku jumpe gak.... hahahaha... lucu tgk dorg dok sesak menyesak dlm komuter nih... hahaha.... skali sumbat aku skali masuk dlm komuter lagi la sempit... hahahaha... (risau aku nak kuar.. huhuhu~)

KTM Kajang... wahhh~ dah sampai tu kan... lega rasenye.... ape pun selamat sampai... tapi pengalaman ni mmg seronok gak ah... buley aku hidup berdikari... setiap kali nek komuter.. rase macam drama korea la pulok dah... hahaha... (mcm la hari2 naik komuter kan...) tak bleh blah!!!!



Sampai2 KL Sentral terus melaporkan ketibaanku... haha~


Pelan perjalanan SHAH ALAM - KAJANG


fuyoooo~ meh sini aku sumbat aku sendiri... hahaha~

Aiyoooo~ Mcm2 bau ade dlm nih.... =.="



Keadaan stabil je mule2.... sempat aku duduk... hehe...


Ni la KTM aku selalu naik...


Saturday, June 18, 2011

OVERNITE: PUTRAJAYA



Merintis hidup, mencari ketenangan… hahaha… inilah konsep kehidupan aku… wow… (kecoh sket)… hurmmm… Malam2 dah planning dengan member2 nk gi sesuatu tempat… tapi tak tahu tempat ape.. ni haaa… last2 Putrajaya jadi pilihan… hahahaha…

PUTRAJAYA… weee~ best jugak la overnite kat Putrajaya… macam fantasi je malam2… kalo siang x jadi punye… tapi malam2 baru beshhhh… da la sejuk… aman lagi tuh.. sesuai utk org2 yang giler stress tahap babun mcm aku ni ha… hahaha…

SESAT… aishh… biaselah kan… mmg lumrah hidup… hahaha… titututut… papelah kan… teringat aku dan member2 aku pusing satu Putrajaya banyak kali… mcm nak bertawaf pulak dah… hahaha… asyik2 jumpe tempat yg same je… tak de jalan kuar langsung… mak ai… kire dah hafal da aku nama2 tempat dalam jalan pusingan tuh… mane tak nye… sign board bodo tak bleh blah tu haa… ape mende la ntah…

Sebelum nih pernah skali overnite kat Putrajaya & Klang… skali balik kolej jam 9.00 pagi keesokan harinye… malam tuh ade barbeque kelas aku… lewat malam gak ah…. Dah masuk kol 12 mlm lebih da.. pasti pak guard tak kasi masuk punye… hahaha… so??? Overnite la jadinye… tapi sepanjang overnite tu.. mate kiut aku ni tak leh tahan sampai pagi esok… terlelap sudah… dibuai mimpi indah… hahaha… kesian member2 aku… terpakse bersengkang mata memandu sekeliling KL… wow.. dasyat tuuuuu… caya la lu… lepas ni overnite jangan la ajak aku sampai pagi keesokan harinye… hahaha…

Skali duk singgah kat kedai mamak yg bukak 24 jam mengalahkan McD gitu… nak minum minuman panas sebagai melegakan badan yg kesejukan… ade niat nk gi toilet jap… skali masuk toilet… puihhhh…. Macam pelbagai jenis taik yg x pernah buang… huhuhu… (biaselah.. kedai mamak mmg mcm tu)… kalau bule kan… jangan wat roti canai gitu sudah la… adui… ini mangkuk tandas skali dah tempias taik2 manusia ntah ape… hohoho… (tak jadik kencing aku dibuatnye)

Klang Sentral… wohaaa… inilah tempat nk singgah best tuk melepaskan “air” yg bertimbun2 dlm ginjal aku… hahaha… alang2 solat subuh skali… dalam keadaan bengong2 sket… ktorng member2 terus balik ke kolej… hmmm.. best la pengalaman tuh… hihi…
Jambatan Putrajaya yg cantik giler di malam hari

Ambik kesempatan nk berposink... (pakai handphone member je).. hihi~

Cakkkk~ hahaha... ni kat jalan Putrajaya...


Antara yang menarik perhatian aku...








Saturday, June 11, 2011

Baktimu Dikenang Ayahandaku

Ayah…

Dirimu ibarat sang awan

Yang memayungi kehidupan kami

Yang senantiasa memerlukan dirimu

Saat sang suria memanaskan sinarnya

Ayah….

Tidak akan hilang di benak kami

Tidak akan pudar dari pandangan kami

Betapa mulia hatimu

Betapa besar jiwamu

Menepis ranjau dan duri itu

Untuk mencari sesuap nasi buat kami

Ayah….

Kesabaran juga tetap terbatas

Meski diuji dan dicabar

Oleh karenah kami

Yang adakalanya nakal

Yang adakalanya tidak mahu mendengar katamu

Ayah…..

Pengorbanan mu tetap abadi dijiwa kami…….

Terimakasih ayah…..semoga Allah memberkati umur dan amalanmu.


Saat Ku-ciptakan laki-laki, aku membuatnya sebagai pemimpin keluarga serta sebagai tiang penyangga dari bangunan keluarga, dia senantiasa akan menahan setiap ujungnya, agar keluarganya merasa aman teduh dan terlindungi. “


“Kuciptakan bahunya yang kekar & berotot untuk membanting tulang menghidupi seluruh keluarganya & kegagahannya harus cukup kuat pula untuk melindungi seluruh keluarganya. “

“Kuberikan kemauan padanya agar selalu berusaha mencari sesuap nasi yang berasal dari tetesan keringatnya sendiri yang halal dan bersih, agar keluarganya tidak terlantar, walaupun seringkali dia mendapatkan cercaan dari anak-anaknya. “


“Kuberikan keperkasaan & mental baja yang akan membuat dirinya pantang menyerah, demi keluarganya dia merelakan kulitnya tersengat panasnya matahari, demi keluarganya dia merelakan badannya basah kuyup kedinginan karena tersiram hujan dan hembusan angin, dia relakan tenaga perkasanya terkuras demi keluarganya & yang selalu

dia ingat, adalah disaat semua orang menanti kedatangannya dengan mengharapkan hasil dari jerih payahnya.”


“Kuberikan kesabaran, ketekunan serta keuletan yang akan membuat dirinya selalu berusaha merawat & membimbing keluarganya tanpa adanya keluh kesah, walaupun disetiap perjalanan hidupnya keletihan dan kesakitan kerap kali menyerangnya. “


“Kuberikan perasaan keras dan gigih untuk berusaha berjuang demi mencintai & mengasihi keluarganya, didalam kondisi & situasi apapun juga, walaupun tidaklah jarang anak-anaknya melukai perasaannya melukai hatinya.Padahal perasaannya itu pula yang telah memberikan perlindungan rasa aman pada saat dimana anak-anaknya tertidur lelap.Serta sentuhan perasaannya itulah yang memberikan kenyamanan bila saat dia sedang menepuk-nepuk bahu anak-anaknya agar selalu saling menyayangi & mengasihi sesama saudara.”


“Kuberikan kebijaksanaan & kemampuan padanya untuk memberikan pengetahuan padanya untuk memberikan pengetahuan & menyadarkan, bahwa istri yang baik adalah istri yang setia terhadap suaminya, istri yang baik adalah istri yang senantiasa menemani. & bersama-sama menghadapi perjalanan hidup baik suka maupun duka.

Walaupun seringkali kebijaksanaannya itu akan menguji setiap kesetiaan yang diberikan kepada Istri, agar tetap berdiri, bertahan, sejajar & saling melengkapi serta saling menyayangi.”


“Kuberikan kerutan diwajahnya agar menjadi bukti bahwa laki-laki itu senantiasa berusaha sekuat daya pikirnya untuk mencari & menemukan cara agar keluarganya bisa hidup di dalam keluarga bahagia.

Dan badannya yang terbungkuk agar dapat membuktikan, bahwa sebagai laki-laki yang bertanggung jawab terhadap seluruh keluarganya, senantiasa berusaha mencurahkan sekuat tenaga serta segenap perasaannya, kekuatannya, keuletannya demi kelangsungan hidup keluarganya.”


“Kuberikan kepada laki-laki tanggung jawab penuh sebagai pemimpin keluarga, sebagai tiang penyangga, agar dapat dipergunakan dengan sebaik-baiknya. dan hanya inilah kelebihan yang dimiliki oleh laki-laki, walaupun sebenarnya tanggung jawab ini adalah amanah di Dunia & Akhirat.”

CORETAN PERJALANANKU

Setiap perjalananku… Pasti akan ada duka yang terpalit di jiwa seseorang insan… Namun, tidakkah ia merupakan satu pemberi semangat yang semakin membara… Begitulah kehidupan yang ku tempuhi setiap detik nafasku dan degupan jantungku...Setiap hari… Aku bingkas bangun di waktu subuh pada jam 6.00 pagi… Aku cuba melawan arus kemalasanku… Namun, sudah menjadi kebiasaanku untuk menunaikan kewajipanku dan bersiapkan diri sebagai seorang mahasiswa UiTM untuk ke kuliah… Seperti biasa rutin harianku, menyediakan sarapan dan menyusun segala barangan untuk dibawa ke kuliah… UiTM Sentiasa DiHatiku…

Tenang…dalam jam 6.45 pagi sudah mulakan perjalanan… pagi kelihatan malap dan dipenuhi dengan kabus… pemandangan pagi sungguh menenangkan jiwa… untuk ke hentian bas… (sedihnya aku tidak siapa yang tahu)… terserempak seorang mak cik tua yang rajin bersenam di awal2 pagi… betapa ringan mulut mak cik mengucap “Selamat Pagi” kepadaku… Aku cuma membalas dengan senyumanku… Cemas… ketika sedang perjalanan ke hentian bas… Aku menyedari bahawa bunyi anjing semakin menghampiriku… Namun, aku cuba menoleh kebelakang… Masya Allah, banyaknya dugaanku… Aku cuba bergerak sepantas kilat… Namun, aku terselamat… Titisan air mataku tak begitu kelihatan… Sebagai tanda kesyukuranku… Allah sentiasa disisiku…

Penantianku… 15 minit kemudian… Bas yang yang aku tunggu2kan sudah tiba di hadapan mataku… Aku cuba masuk dengan keadaan tergesa2 merebut tempat tempat duduk… (sedihnya cuma aku seorang je yang merasainya)… Alhamdulillah… Aku mencapai targetku...

Sepanjang pergerakan bas dari zon ke zon yang lain… Aku hanya diam memerhati keadaan sekeliling bandar… Jauh lamunanku… Sesekali aku memerhati 2 pasangan ibu (40-an) dan anak lelaki (maybe 20-an)… Kedua-duanya memeakai pakaian uniform kerja (cleaner)… Menaiki bas yang sama yang aku naiki… Lama aku memerhati gelagat mereka… Si ibu melayan anaknya dan menyuap kuih karipap untuk si anak lelakinya… Si anak lelaki menyambut suapan dari seorang ibunya… (terharunya aku melihat keadaan seperti itu..) Suara Hati: Mungkin kasih sayang adalah asset kebahagiaan yang dicari, bukannya kekayaan dan kesenangan hidup… (renung2kanlah~)

Sesudah sampai di sekitar kampus… Aku keluar dengan penuh semangat dengan suara hati berkata “Alhamdulillah~”… Aku terus berjalan menuju kea rah fakultiku… menuju ke kelasku… dengan langkah yang penuh semangat…

Hari menunjukkan petang… Aku baru menamatkan tanggungjawabku untuk menghadiri ke kelas petang… Kepenatan dan kelesuan mula dirasai… Aku cuba untuk menahan perasaan itu dengan kekuatan kudratku selagi masih mampu meneruskannya… Petang itu, aku pulang dengan menaiki bas pertama… Alhamdulillah~ (rezekiku dapat bas awal)

Dalam minda berfikir sejenak, hatiku bersuara seketika… Aku ingin berhenti di sekitar gerai makanan untuk hidanganku di malam hari… Pelbagai jualan makanan yang membuka seleraku… Namun, aku membelinya dengan bungkusan demi mengejar waktu Asarku… Dalam perjalanan ke rumahku, aku melangkah perlahan2 dengan penuh kesabaran dan keletihan… Tiba2, perjalananku tersekat seketika… Sekali aku memandang sekelilingku… Terdapat kereta serba putih dan besar berhenti… Aku menoleh kearah kiri yang menarik perhatianku… Aku cuba memerhati seorang lelaki menangkap gambar kea rah aku… (aku cuba untuk mengabaikannya)… Aku teruskan langkah besar perjalananku… Namun, jangkaanku tepat… Kereta putih seperti menyekat perjalananku… Aku terus memandang dan aku dipelawa untuk menumpang naik kereta tersebut… (aku berfikir seketika… adakah rezekiku untuk memudahkan perjalananku… atau… aku berhadapan dengan musibah yang bakal menimpaku) Namun, aku membuat keputusan untuk menolak pelawaan tersebut… (panik)… Namun, aku terselamat… Kebetulan kawanku juga ada di sekitar perjalananku nak mempelawaku untuk menumpangnya untuk pulang ke rumah… Alhamdulillah~ =) Sesungguhnya aku menyedari pelbagai kepahitan dan pengalaman yang mengajar kita untuk hidup berdikari dan hidup di luar kampus (Non Residen)... =)

Moral of Story: “Janganlah kita alpa di setiap perjalanan hidup kerana sesungguhnya setiap nikmat dan dugaan yang berlaku dalam hidup kita pasti ada sebab dan hikmahnya… Sesungguh Allah Maha Mengetahui… dan kita diuji olehNya~ wallahu'alam"

Coretan Perjalananku:

Langkah derita bagai terpancar

Pada gelanggang air mata

Tiada putus harapan

Pada pagar keimanan

Susun takdir mengubah nasib

Langkah tersusun tersasar perit

Perlukah menangis dan terus mengalah

Ingin rasanya setapak maju

Namu derita kelmarin mengejar bayang

Renungi alam dengan rasa kerdil

Adakah ruang menyimpan sirna

Atau tenggelam pada dada kegelapan

Masihkah ada yang sudi

Mempamerkan gelanggang air mata

Pada arena kegembiraan

Menyusun hidup dengan keamanan

Mengatur langkah dengan harapan

Pohon yang memayung hidup

Akar yang mencengkam harapan

Angin yang mengusir derita

Masih ada yang sayang

Masih ada yang sudi

Sesungguhnya hidup ini tidak sendirian....

Sunday, June 5, 2011

PERJUANGANKU

Barisan Jawatankuasa Perwakilan Kolej (JPK) Universiti Teknologi MARA Kampus Puncak Alam 2009/2010 bersama Penasihat JPK dan Timbalan Pengarah Kampus

Sambutan Hari Jadiku bersama sahabat-sahabat JPKku... (kenangan)

Bercerita tentang tamat perkhidmatanku sebagai seorang pemimpin pelajar UiTM... Semenjak mendapat tawaran jadi Jawatankuasa Perwakilan Kolej UiTM Puncak Alam... rase happy sgt sebab dapat banyak pengalaman yang aku tinggalkan sebelum aku keluar bergelar alumni UiTM.. cewahhh... tak bleh blah!!! hahaha... Sepanjang perkhidmatan aku, aku pegang jawatan dari bawah dulu... (ye la.. org cakap, biar dari bawah dulu, kalau dah ok sket, bule la naik sket kan... lame2 jadi bukit...) hehehe... erm... Pegang Exco Informasi & Multimedia ni... payah jigak rasenye... banyak keje nak kene wat... kadang2 pengalaman ni buat aku dah terer IT sket... hahaha... mcm2 da aku belajar dari JPK ne... mule2 tak tahu sgt la... segan2 silu mase berurusan dengan staf2 UiTM... hehehe... lame2 jadik geng da... hua3... sahabat2 JPK aku pun hebat2... (semua berpengalaman)... aku je lahir dalam keadaan suci murni... hihihi... sikit demi sikit aku belajar dari dorg.. sume aku ikut... ade mase tergerak nak wat program sendiri... "Bakti Siswa Sinar Harapan" yang sentiasa melekat dalam jiwa dan sanubariku... hihihi... pengalaman yang tak boleh aku lupekan.... (walaupun banyak dugaan yang aku tempuhi)... uhukz... =(


Barisan Jawatankuasa Perwakilan Kolej (JPK) Universiti Teknologi MARA Kampus Puncak Alam 2011/2012

Gambar untuk majalah DESTINI UiTM year book...

Melangkah kehadapan... aku diberi kepercayaan untuk menjadi Yang Dipertua Jawatankuasa Perwakilan Kolej selama 1 semester je... pastu aku pencen maa... payah jugak jadik YDP JPK... (rase nak menghilangkan diri pun ade)... tak larat aku ke sana ke mari... namun, aku berjaya menghabiskan tugas yang diamanahkan kepadaku... terima kasih UiTM... =) 1 hal lagi... dah ler xde transport... nak pergi meeting sane sini... paling payah skali nak gi meeting kat UiTM Shah Alam... woooo... sedihnye cerita aku di situ... (tak sape yang tahu)... ape pun semua itu adalah cubaan buat aku... aku tahu aku sedang diuji.. segala2nya ade hikmah buat diriku... wallahu'alam... namun kenangan aku sepanjang memegang kuasa pemimpin pelajar... tak kan aku lupakan... kenangan bersama sahabat2ku JPK di kala susah dan senang... bersama adik2 JPKku yang prihatin dan menghormati kehadiranku... Kini aku dah jadi penasihat JPK utk adik2 JPK ku yang baru... semoga perjuanganku temui kemuncak oleh penyambung generasi di masa akan datang...


Saturday, June 4, 2011

HARI-HARI YANG LAPANG




Alahai… sekadar nak mengisi masa lapang yang tak tahu nak wat ape… ni la keje aku… bukan taka de keje len… tapi malas… hahaha… ni ha.. nak citer sesuatu… masa dalam jalan2 kat Shah Alam bersame member2… nek bas rapid KL U90 je… mase tgh menunggu bas tu nak balik ke kampus… singgah ler bus stop Shah Alam… skali ternampak notis jawatan kosong… bile bace… gelak sorang2 aku dibuatnye… hahaha… aku ade tunjukkan gambar dalam post ni…

Masa balik singgah kat umah kakak aku di Kajang… kakak aku ajak gi mesyuarat ntah ape mende… skali tak tahan melayan anak2 dier yang dah busan dok lelame kat dalam dewan… kakak aku suruh aku dan anak2 buah aku keluar lepak kat luar dewan… kat depan dewan… anak2 buah aku men kejar2… aku je duk sorang2 tgk gelagat dorg nih… rase lucu jugak la… hahaha… skali amik gambar dorg… mesti trademark Ultraman dorg ade skali… aiseyhhhhh… =.=”

Masa boring2 lagi… aku dan kawan2 aku keluar ke mane2 saje… ade skali (atau byk kali)… kitorang gi berkaraoke… skali aku nyanyi… tak terkeluar sore aku.. buat malu saja… tapi aku nyanyi men belasah je… tak ikot tempo pun… hahaha… janji aku tolong nyanyikan… member aku yang belanje kan… (muke tak keluar duit langsung)… hahaha…. Keluar di malam hari… malam2 ade la member2 ajak aku gi “kelab malam” katenye… adoiyai… kelab malam le sangat… rupenye gi i-City… kwang2… kat i-City… tak tahu nak ke mane… men jalan2 je.. follow je la ke mane hala tuju masing2… skali tu aku plan nk men kete BUMPER… best giler… men langgar2… hahahaha…. Tapi rase mcm nk terpelanting je kene langgar… adoi…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

autumn

autumn

snow

snow

INTERNATIONAL