Followers

Facebook Comments

Thursday, November 24, 2011

TRIBUTE ARWAH ABANGKU: Selamat Hari Lahir - Perginya Tak Kembali





Seperti yang semua tahu dunia ini tidak akan kekal lama... Bagi yang masih hidup akan merasai betapa pedih dan sakitnya kematian itu.. Di saat tibanya tarikh 25 November menjadi tarikh yang terpenting dalam hidupku dan sentiasa menjadi penantianku... Pemergian arwah abangku Allahyarham Mohd Firwance Bin Basri semenjak 4 tahun yang lalu menjadi sejarah dan kenangan bersama arwah sentiasa bermain di fikiranku... Namun, semua itu sudah ditakdirkan dan tertulis dalam suratan Illahi... Redha dengan pemergiannya dan pasti ada hikmah yang terduga yang kita peroleh... Sesungguh Allah SWT lebih menyayangi arwah abangku... (menitis air mata)...

Sebuah cerita... Arwah abang pernah mendukungku ketika aku masih bayi... Sungguhpun itu tinggal kenangan, namun dukungan dan dakapan kasih sayang arwah dapat dirasai olehku ketika ini... Aku semakin membesar dengan adanya perhatian seorang abang yang penyayang... Arwah abang selalu manjakan aku dan aku selalu menjadi tempat arwah berkongsi cerita... Sungguh rindunya saat2 bersama arwah ketika itu... Alangkah masa dan kehidupan dapat diputar kembali... Namun realiti hidup dan janji Allah, tetap diteruskan dan semua ini ada hikmah disebalik kejadiaan... Harapan dan impian arwah abangku sungguh tinggi ketika dia masih bernafas di dunia ini...

Siapa sangka... Sekelip mata... Perginya seorang insan bernama "abang" dalam hidupku... Arwah abangku terlibat dengan kemalangan yang tak dapat diduga... Namun, ajalnya tetap menepati masa seperti mana tertulis dalam takdir hidupnya... Sungguh hiba perasaan seluruh keluargaku ketika itu di atas pemergian arwah... Melihat air mata tangisan mak ayah, tidak sampai hati aku tatapkan... Aku hanya mampu terkedu dan berdiri seorang diri melihat jenazah arwah abangku... Ya Allah... Engkau kuatkan iman keluargaku di atas pemergian insan kami sayangi... (sambil memalit air mata)

Keluarga yang susah... Menjadi pencetus semangat kami adik beradik... Tidak sanggup melihat mak ayah kepenatan mencari rezeki untuk mendapatkan sesuap nasi buat kami 4 orang adik beradik... Namun, hajat mak ayah telah kami laksanakan setelah kami berempat berjaya menjejaki ke menara gading (universiti)... Sungguhpun itu juga merupakan impian arwah abangku memastikan semua adik beradiknya mendapat pendidikan yang tinggi dan menjadi insan yang berguna suatu hari nanti... 

Meninggalkan kami semua... Siapa sangka arwah abang meninggalkan kami dalam usia terlalu muda... Banyak lagi impian arwah belum terlaksana... Banyak lagi tanggungjawabnya untuk merealisasi hajatnya yang masih tersimpan... Arwah telah tinggalkan mak ayahku, kami berempat adik beradik, isteri dan dua orang anaknya yang masih kecil... Namun kehadiran anak bongsunya cukup memadai menjadi pengganti penyeri hidup kami sekeluarga... Kehadirannya umpama telah dirancang dan ditakdirkan... Seorang bayi yang telah lahir di dunia sama tarikh lahir arwah abangku... 25 November... Kemiripan wajahnya menyamai wajah arwah abangku, telatahnya yang mampu mengubat hati kami sekeluarga, kehadiran seorang anak yang comel ini mampu menenangkan hati kami sekeluarga yang hiba...

Doaku buat arwah sentiasa dipinta... Mohon arwah ditempat di kalangan yang beriman dan bahagia di sana... Moga Allah SWT memberkati dan mencucuri rahamat buat roh arwah abangku... Keindahan lafaz al-Fatihah sentiasa mengiringi arwah abang dari kami sekeluarga... Kami amat menyayangi arwah abang, Allahyarham Mohd Firwance Bin Basri... Sentiasa dalam kenangan~




Adakalanya... 
Hari yang panas dan ceria 
Bertukar mendung seketika 
Mentari merangkak pergi 
Gumpalan awan bertandang sisi 
Hati gundah 
Tercari-cari 
ke mana perginya mentari yang dinanti 
begitulah hidup.. 


Disaat kau selesadengan kehidupan 
tiba-tiba kau diuji dengan kehilangan 
kehilangan nikmat harta 
kehilangan nikmat ilmu 
kehilangan nikmat rakan dan keluarga 
dan kau meratapinya.. 



Bila kau memandang segalanya dari Tuhanmu... 
Yang menciptakan segalanya 
yang menimpakan ujian 
yang menjadikan sakit hatimu 
yang membuatkan keinginanmu terhalang 
serta menyusahkan hidupmu 
pasti akan damailah hatimu kerna... 
masakan Allah sengaja mentakdirkan segalanya untuk sesuatu yang sia-sia 


Bukan Allah tidak tahu derita hidupmu... 
retaknya hatimu 
sengsaranya sukmamu 
mungkin itulah yang Dia mahukan 
kerna 
Dia tahu 
Hati sebeginilah 
selalunya lebih lunak dan mudah untuk 
DEKAT dan AKRAB dengan-Nya 


Saat hujan turun membasahi hatimu 
kau menangis kerna 
merasa beratnya ujian tidak tergalas 
senyumlah...


kerana 


Allah mendatangkan kepadamu pelangi nan indah 
selepas hujan sirna kelamnya...


Friday, September 9, 2011

HANTARAN PERKAHWINAN





Nilai Hantaran Kahwin Mengikut Harga Purata Terkini dan Status Pelajaran di Seluruh Malaysia :-

UPSR, PMR/SRP : RM1,000 - RM3,000
SPM : RM3,000 - RM8,000
STPM/DIPLOMA : RM8,000 - RM12,000
DEGREE : RM12,000 - RM15,000
2ND DEGREE/MASTER : RM15,000 - RM20,000
PHD : RM20,000 - RM30,000

Hahaha.. ramai giler org Likes n Comments post aku yang nih... kecoh sana sini dah... ape bule buat??? tapi pendapat2 sumer relevan jugak la.. so, bergantung la... setiap individu ada kemampuan... aku ambik post nih dari member aku... post member aku tak da org kecoh sgt pown.. malah tak hairan dibuatnye.. tapi tetibe je ak tergerak hati nak post jugak.. skali MELATOP!!! haha... sensitiviti jugak isu nih... tapi menarik... haha~

Ok, utk pandangan aku plak mengenai kenyataan di atas itu, hurmmm... ape aku boleh cakap... ada pro kontra jugak lah... tak semua yang kita lihat itu adalah positif, begitu jugak negatif... kita perlu lihat kenyataan itu dengan pelbagai sudut... mungkin ade kebaikannya dan mungkin ade keburukannya juga.. kesannya semua itu kita tak tahu malah tak menyedarinya...

KEBAIKAN:: kita lihatlah betapa jiwa seorang bergelar kaum HAWA ini.. ada ketinggian nilai diri mereka... semakin tinggi taraf pendidikan mereka, semakin tinggi nilai hantaran... datang meminang kaum hawa bukan semudah dengan sekadar mengungkap kata bicara indah2 belaka, namun perlu ada syaratnya... betapa sukarnya untuk memiliki seorang wanita untuk dijadikan suri hidup bagi kaum ADAM... jadi jelas, bukan sahaja wanita memberi kebahagiaan dan kepuasaan pada seorang jejaka, jejaka akan menjaga wanita itu seperti mana sukarnya mereka mencari kewangan hidup untuk wanita yang dilamarnya... ye bukan??? so, tak akan ada istilah lelaki dayus atau kaki pompuan la lepas nih... (setiap apa yang terjadi pasti ada hikmahnya)...

KEBURUKAN:: memang tidak dinafikan kenyataan yang tertera di atas sedikit banyak memberi kesan terhadap statistik perkahwinan dalam negara kita. Ye lah, sape tak nak kawen dalam seumur hidup??? sape tak nak pasangan hidup??? sape tak nak kasih sayang??? semua orang ada keinginan dan impian... Kehidupan realiti untuk di dunia dan akhirat... kadang2 kaum HAWA perlu pertimbangkan status kewangan di pihak kaum ADAM... bergantung kemampuan merekalah untuk memberi nafkah... kadang2, jangan terlau jual mahal, lama2 terlepas juga... bukankah perkahwinan itu sudah digalakkan dalam Islam. Untuk mengelakkan berlakunya fitnah, kes rogol dan khalwat atau zina. Oleh itu, perkahwinan diharuskan untuk dipercepatkan di samping melahirkan zuriat untuk perkembangan generasi yang akan datang... sama2lah kita bermuhasabah diri... =)

Tuesday, August 30, 2011

1 HARI DI HARI RAYA




Kedengaran gema takbir raya Aidilfitri berkumandang di perkarangan masjid besar Mukah... Jemaah masjid kusyuk menghayati setiap kehebatan dan keindahan alunan takbir raya sementara menunggu masa untuk menunaikan solat sunat Aidilifitri... Sekilas pandang memerhati keadaan sekeliling, warna warni baju raya kelihatan memeriahkan lagi suasana di pagi raya.... Khatib membaca khutbah di atas mimbar, pelbagai topik disuarakan untuk tatapan para jemaah masjid... Setelah selesai melaksanakan ibadah Aidilfitri, keluargaku melangkah ke pusara arwah datuk, nenek serta abangku...

Awww~ boncet balik dah perot aku nih... banyak makan masakan mak... hehe... dah tak larat lagi nak menjamu selera di rumah saudara mara, makan sikit2 jak la jadinya.... kembong kempis... begitulah gambaran perot aku masa ini... hahaha... makan tak ingat dunia... belasah je... kih3x...

Warna tema baju raya family aku tahun ni adalah warna PURPLE!!!!!!! haha... semakin ramai lak orang2 kampong aku pakai kaler purple nih... popular gak baju purple nih.... selain purple, kaler hijau pon femes gak... hurm.... macam da takde kaler len dah... hua3x...

Hari raya pertama dah jalan2 rumah saudara mara... macam2 sajian dan hidangan... nak rase itu ini la jadinye... aku jarang bercakap dengan owner rumah2 ni... aku sibukkan diri dengan hidangan rumah terbuka orang.... kalau sedap, mmg aku habiskan 1 balang tuh... haha... (jahat tak aku???)... Air minuman pon aku minum sket2 je... tak payah banyak minum... takot mabuk plak... hahaha...

Saudara mara Cina sebelah mak aku pon ade datang meraikan perayaan di rumah aku... riuh jak bunyi dorang bile dapat makan masakan lemang, rendang, kari dan sebagainya... hehe... bile dah kenyang, sume terus "melepas" di sofa... haha... mak cik2 Cina pon dah mula cakap aku budak Cina berbaju Melayu... haha... (peace)

Di samping meraikan perayaan Aidilfitri, tak lupa gak menyambut hari kemerdekaan... memperingati perjuangan tokoh2 sejarah yang terdahulu... wow!!! mantop plak ayat aku... (ye ke??? takde la.. biase je...)... nampak cantek je Hari Raya Aidilfitri diikuti dengan Hari Merdeka... takde la boring sangat mcm takde peristiwa kan... hehe... meriah gitu seyh~

Duit raye... aku sedang berusaha mencari duit raye nih... bule la aku guna utk bayar yuran semester depan nanti.. haha.. ada2 je aku nih... tu pon kalau cukup... (jap... kira2 jap)... hehe~ Mak ayah aku & kakak jak bagi duit raye kat kanak2 yang bertandang ke rumah aku... so, tugas aku??? mengenalpasti kanak2 yang datang, takot berulang dan orang yang sama yang datang nanti... haha... ngek tul aku... tunggu aku keje, banyak duit, kaya... baru la aku bagi duit raye ye... (impian yang masih tak kesampaian lagi)

Hoh~ ni dok pikir2 macam mane la plan mo jalan2 dengan member2 aku nih... busy betoi aku tyme raye nih... (tolong wat air je)... hahaha... member2 plan nak kuar jalan2 2nd Day raya... tapi macam masing2 ada urusan... so??? tak tahu lagi la.... ikuti sambungan di masa akan datang!!! ^.^"

Sunday, August 28, 2011

RASA SAYANG



Bila kita sayang orang tu,

Kita tunggu dia lama pun takpa,

Tapi bila dia tunggu kita? Dia marah2...

Hati kata, "ala adatlah ada yg tunggu & menunggu" ...


Bila kita sayang orang tu,

Kita tak tido pun takpa layan dia yang bosan,

Tapi bila kita bosan,ada dia layan kita???

Hati kata, "takpa dia busy kot" ...


Bila kita sayang orang tu,

Kita gaduh ngan dia, kita diam ja...

Tapi dia heboh 1 dunia,

Hati kata, "takpa, dia tention tu" ...



Bila kita sayang orang tu,

Kita call nak cakap ngan dia,

Tapi dia bagi phone kat orang lain atau matikan,

Bila jadi cam tu, takpa...

Hati kata, "takpa, layan ja..kawan dia kawan kita juga" ...



Bila kita sayang orang tu,

Kita bercerita ngan dia, cerita nan tunggul ag baik.



Tapi, bila dia bercerita ngan kita??

Kita dengar, sepatah2 kita kena ingat.

Kalau tak ingat, kita kena marah.

Hati kata, "takpa, sayang lah katakn" ...



Bila kita sayang orang tu,

Kita & dia lapar,

Tapi kita bagi semua roti kita kat dia,

Hati kata, "ala jaga lah hati dia, cian dia" ...



Bila kita sayang orang tu,

Kita sanggup bagi dia rehat bila dia letih,

Tapi bila kita letih, dia suruh juga layan dia bila dia bosan,

Adil ke???

Hati kata, "ala bukan slalu pun" ...



Bila kita sayang orang tu,

Kita jadi cam orang gila dengar dia sakit,

Tapi bila kita sakit,

Dia siap kuar ngan kawan2 dia meraikan hari kesakitan kita,

Hati kata, "takpa, takkan dia nak berkepit ngan kita 24 jam" ...



Bila kita sayang orang tu,

Kita tak pernah pentingkan diri sendiri,

Tapi dia hipokrit tahap gaban,

Hati kata, "takpa, dia memang macam tu kena lah terima" ...



Bila kita sayang orang tu,

Kita sayang nak tinggal kan dia selama-lamanya,

Tapi dia tak tau kita berdepan dengan maut,

Walaupun kita sakit, dia kata kita sakit biasa-biasa je, jangan mengarot,

Hati kata, "macam mana lah dia bila kita tak ada, mesti dia happy" ...



Bila kita sayang orang tu,

Kita tak sanggup tengok orang dia menderita,

Tapi dia tak pernah hargai diri kita,

Hati kata, "tau tak betapa kita sayang kat dia" ...?



Bila kita sayang orang tu,

Kita sanggup tinggal kan dia selama-lamanya untuk dia bahagia,

Tapi, adakah dia tau pengorbanan kita?

Hati kata, "takpa, janji dia bahagia" ...





DAN...

Bila kita dah tinggalkan dia selama-lamanya,

Dia datang ziarah pusara kita,

Dia kata dia mintak maaf sebab pernah mengata kita..

Dia mintak maaf sebab pernah buat kita tunggu dia,

Dia mintak maaf sebab pernah paksa kita layan dia time bosan,

Dia mintak maaf sebab pernah heboh 1 dunia salah kita,

Dia mintak maaf sebab pernah tak hirau kan call kita,

Dia mintak maaf sebab pernah tak dengar luahan hati kita,

Dia mintak maaf sebab pernah buat kita kelaparan sebab dia,

Dia mintak maaf sebab pernah ganggu waktu rehat kita,

Dia mintak maaf sebab tak pernah hiraukan sakit kita,

Dia mintak maaf sebab pernah pentingkan diri sendiri,

Dia mintak maaf sebab pernah tengok penderitaan kita...


Namun semua telah terlambat,,

Hargailah orang-orang yang kita sayang...

Tuesday, August 23, 2011

PELIHARAANKU




Kasih sayang dengan makhluk lain ciptaan Yang Maha Esa adalah sangat besar ertinya... Di saat dia mencari ibunya yang hilang tidak kelihatan... Sesuap cebisan ikan diberi sebagai pengisi perut serta titisan susu untuk menghilangkan dahaga. Anak kecil ini dahagakan kasih sayang kedua-dua ibu bapanya... Apa salahnya kita menjadi pengganti dan berkongsi kasih sayang itu untuk haiwan peliharaan kita...

Wow!!! dapat anak kucing beb!!! 2 ekor.. sume putih... jakun aku melihatnya... mane aku dapat??? ayah aku yang dapat la... hehe... ayah aku terjumpe anak kucing nih... berkeliaran je... tak tahu la anak kucing mane... kesian jugak tengok... macam anak kelaparan je... hati kita terasa ingin menjaga pula...

Teringat pula kisah kucing2 aku sebelum ni... Memang banyak kucing dah aku bela.. sampai bosan da aku bela.. haha... tapi bile dah xde kucing.. mule la rase nak bela kucing la plak.. (jgn bela anjing suda)... haha... bukan ape, payah giler jaga kalau kita tak ade kat rumah.. sape la nak bagi kucing makan??? hurm... (rase tak tenang la plak)... ye tak????

Kucing2 kampong... aku tak layan lah... haha... nak tau kucing kampong cane??? mata dier warna coklat... hahaha... itu versi Malaysia punye la... kalau kucing bermata biru.. kire macam versi omputih punye gitu la.. haha.. aku suke kucing bermata biru... kekeke... kalau kucing kaler mata len plak.. ak x pasti la pula... mata merah mungkin kucing cina kot... kucing bermata hijau kucing spanyol kot... (eh??? ade2 je aku reka fakta aku sendiri).. hahaha... ^.^

Kegunaan??? kucing nih baru nak start nak jage... kalau da besar.. bule la serang tikus2 rumah aku nih... (membanteraskan kecing tikus)... hahaha.. tapi payah jugak kalau ade kucing ganas sgt... bile dah besau panjang... da tak comel la pulak... mcm gemok dan membosankan... haha... kalau kcuing masih baby lagi... weee... sukenye aku....mo picit habes2... phew~

Thursday, August 11, 2011

10 THINGS THAT I LOVES TO DO




PHOTOGRAPHY

Ya... saya meminati fotografi... hihi (mak ai.. skemanye bunyi)... Time ade peristiwa or pergi mane2 je... pasti bergambar... itulah kelaziman aku buat... sumer gmbr2 adalah kenangan bagiku... biarlah menjadi memori dan koleksi hidup aku... ade org cakap aku fotogenik... (nasib bek x ckp fotogedik!!!) =.=" hahaha...

SURFING INTERNET

Erm,.. ni mmg keje rutin aku... tak akan lari dari kebiasaanku... internet sumber ilmu, pengetahuan, komunikasi, ekonomi, politik, sosial, agama, budaya, inteletual, hiburan, psikologi, teknologi maklumat, informasi, berita, dan sebagainya... hahaha... panjang2 plak aku list-kan... saje menambah ayat2 aku... kih2... mase kecik2 dulu... susah betol nak main tenet... ye la.. tak mampu... so, nak kene gi cyber cafe, library dan makmal tok on9... (menghibur hati aku yg masih kanak2 dan remaja ketika itu)... uhukz... sedihnye... skrg dah bule on9 dgn senang hati.. yeay!!! (broadband adalah temanku)

HANGOUT

Aku memang suke gi jalan2... lepak2 dengan kwn2... tu adalah kegemaran aku jugak... time nak reunion dgn geng2 aku paling best... nasib bek ade kwn2 yang setia ngan aku... hahaha.. dorg mmg gila2 mcm aku jugak.... mmg ngam lah kami... jadi 1 group gitu... (bukan nk jadi mat rempit or minah rempit tau)... kami semua baik2 je tapi gaye remaja moden ade la sket... (skali skala).. ^.^

PHOTOSHOP

Photoshop??? dlm byk2 software... aku suke Adobe Photoshop... ni la tmpt aku nk edit2 gmbr2 aku... mule2 mmg agak sukar la nk gune... lame2 dah best giler gune... aku belajar sendiri je gune software ni... minat la kan... tu la laju je aku belajar editing gambar nih... Alhamdulillah... kat software ni mcm2 aku boleh wat tok edit gmbr... kat UiTM.. mmg aku diiktiraf sbg designer gitu la... sume org carik aku tok design ape2 banner, poster, buletin , majalah or mcm2 lagi la boleh design la... tapi aku tak mintak upah la... (anugerah Allah utk kebajikan)... ^.^

CHATTING

dulu aku jakun giler bab chatting2 nih... ye la... bile chatting kenalan baru je.. da x leh berganjak dari depan komputer da... syok giler chatting... hahaha... aku suke benda yang baru dalam hidup... mmg moden da dunia skrg... ramai kenalan aku... Alhamdulillah... tapi berwaspadalah... tak semua teman2 chatting kita itu benar dan ikhlas... (kontrol sket la... baru kenal dlm tenet, kenal hati orgnye tu juge ok...)

BLOGGING

uikss??? segan lak aku nak cakap... hehe...(takut admin blogger bace ayat2 aku nih) hehe... vengong la aku nih... saje je aku blogging ni.. meluaskan empayar la katekan... blog ni la cara paling mudah tok wat website kite sendiri... tok sah pikir mcm2 kan... hahaha... kalau org Google je nama kite... pasti kuar punye nama dan gambar2 aku... weeeeeeeeee.... bestnye (jakun).... tiada populariti, tapi tujuan untuk berkongsi cerita, pengalaman dan ilmu... semoga dimanfaatkan oleh si pembaca... insya Allah~

TRAVELING

haaa... bab melancong2 aku pon suke... aku suke melancong jugak... paling selalu gak melancong dgn family aku la.... hehe... rindu semua kenangan tu... kalau ada cuti atau lapang... melancong adalah kegemaran keluargaku... tak kesah la pergi mane2 je... janji mampu dan tidak terlalu boros... Alhamdulillah... Allah yg Pemberi rezeki.... kadang2 terfikir lak di mindaku... melancong ke oversea la plak... tunggu lah suatu hari nanti... insya Allah jika aku dah mampu dan dah bekerja.... =)

PLAYING VIDEO GAMES

hahaha,,, kalo member2 aku bace part nih pasti dorg mengamuk dgn aku... hahaha... aku bagitau dorg aku tak minat games... tapi aku main jugak sebenarnya... hehe... cume atas halangan masa... aku tak habiskan masa aku dengan games je... (membuatkan aku ketagih bila tak puas hati bile games over nnt)... so, kontrol la main games nih... bile rase free sgt2 baru la men games nih... aku suke main games perang dan penjelajahan...

CAMPING

wowwwwwwwww.... ni part mmg best seyh... aku suke aktiviti lasak cenggini... nak mendaki gunung Everest je belum lagi... hehe.... sepanjang hidup aku sejak zaman sekolah sampai ke universiti... memang camping la aku suke join... tak kesah bahaya ke tak... janji aku dapat pengalaman tu... indahnya pengalaman itu... biarpun penat... at least hidup aku terisi dengan pelbagai pengalaman pahit manis.... go go go... kalau ada camping lagi... akulah no.1 join!!! hehe~

PICNIC

wahhhhhhhhhhhhhh... ni la paling best dan bahagia dalam hidupku... aku dan family banyak kali picnic bile dah tahap boring tak tahu nak buat apa... mane2 tempat boleh picnic... kadang2 aku picnic ngan member2 aku gak... main air2 je la ye... hehehe... merasai keindahan alam semula jadi ciptaan Yang Maha Esa...Alhamdulillah.~ rasa tenang sangat... bila memerhati lautan yang terbentang luas... itulah tempat aku menghilangkan tekanan fikiran dan jiwaku... aiseyhhhh~ piweieeetttt... ^.^

Monday, August 8, 2011

GITAR-KU



Dawai-dawai itu telah putus... Maka tiada lagi kini nada merdu tercipta... Lenyap bersama buih-buih mimpi... Tiada lagi kini melodi rindu terbaca... Melagukan syair-syair kehidupan... Dawai-dawai itu telah terputus... Tergantung lunglai dan berdebu... Diam dan dilupakan... Di saat kesepian, tiada lagi teman yang menemaniku ketika bermain di tepi pantai... Hanya arus angin dan deruan ombak menjadi pengganti muzik hidupku... Ketenangan jiwa dicari... Berjalan perlahan tepi pantai bagai mengeliling seluruh bumi...

Gitar??? Pernah skali dua main gitar ni... (gitar member aku la...) hahaha... rase mcm jiwang la plak bile men gitar gile2... kih3x... kalau ada gitar sendiri sudah semestinya merapu habis aku kat tepi pantai kampong aku... ececece.. mcm citer anak nelayan dalam tv la plak... kui3x... berangan je la... tak pasal2 1 kampong bunuh aku nanti... bising sgt.. bukan tu je... wat hujan selalu je... hahaha... ape pun thanks kat member aku tuh... at least ak pernah pegang gitar dlm hidup aku kan... ^.^

Time ade pertandingan untuk muzik akustik or battle of da band gitu, tibe2 je rase nak join... mcm la aku yg wat persembahan atas pentas tu... rupenye aku sebagai penonton je.. huhu.. (sedarlah sape lah aku)... Aku suke muzik slow n techno... dengan barisan2 nod2 yg merdu je didengar... memang aku tertarik giler kwn aku tu main gitar... (dengan penuh stylo nye dier...) haha.. lucu je tengok dier!

Hurmm... tunggu aku dah keje da besar nnt je la... beli gitar byk2... wat koleksi je... hahaha... nanti masuk kelas tuisyen muzik... sape tahukan...??? (ade2 je aku nih.. puihhhh~) Aku suke download instrumental muzik yg ade bunyi gitar... wah~ senangnya hati ini... siap main setiap kali bukak laptop aku nih... sambil angan2 gitew... BEST!!! ^.^y

Saturday, August 6, 2011

SECANTIK BUNGA MAWAR


SESEKALI bermonolog bersendirian... Bunga yang cantik dengan warna merah serta putih ini sering digunakan sebagai ungkapan perasaan cinta. Bunga mawar memang memiliki keindahan namun sayangnya bunga ini memiliki duri yang tajam sehingga dapat membuat tangan mengalami pendarahan. Setiap mawar memiliki perbedaan, baik warna, susunan, ukuran, tinggi, dan jumlah durinya. Maka itulah gambaran aku ketika ini...

Bila melihat bunga mawar ini, umpama kita memikirkan seorang wanita. Kenapa? Aku fikirkan kedua-dua bunga mawar merah dan putih memiliki 2 sifat yang berbeza. Masing-masing ada kelebihan dan kekurangan tersendiri. Mungkin tidak bagi sesetengah individu, tetapi juga benar. Jikalau aku diberi pilihan, aku akan memikirkan bunga mawar ini sebagai satu gambaran yg paling jelas untuk aku membuat pilihan yg tepat sebelum membuat keputusan.

Bagi aku, kedua-dua bunga mawar itu adalah terbaik. Telah dicipta dengan keistimewaan masing2. Cuma susah untuk memilih. Demi kehidupan yg lebih baik. Haha. Ada org tanye aku, kamu suke pompuan yang macam mane? aiyo... Soalan susah tu. Aku cuma boleh kate "Terpulang... Jodoh Ditangan Allah..." hehe... Eeee.. tak nak la ckp, nanti terlalu memilih plak kan... hehe... Aku simpan je dalam hati... tak nak share sape2... hahaha... peace! no war!

Jika aku menunggu mekarmu penuh
Akankah harummu mampu kurengkuh
Di sini menanti, kuncupmu tumbuh
Sembari cemas ini tak jua mau luruh

Di bawah semburat putihmu nan teduh
Anganku mengembara mengkhayal jauh
Sepucuk kata terkulum, akankah jatuh
Di antara desah resah penuh kisruh

Oh mawar muda nan ayu bersahaja
Dalam panas mentari, elokmu menebarkan makna
Menepiskan duka, menghantarkan bahagia
Menarik segenap alam tuk hening memuja

Bagai bidadari, kau mewujud dalam kembang
Mengalirkan manis madu pada sejuta kumbang
Meski badai bertiup, kau tetap tegak tak tumbang
Ketegaranmu seakan mengapus ragu dan bimbang

Di penghujung musim berselimutkan mega,
Bermain-main engkau dengan angin kelana
Dan sang bayu terus saja nakal nekat menggoda
Malu-malu memuji indahmu, angin berkata

Sepoi-sepoi bercanda di antara kelopak lentik
Semilirnya menitipkan embun sepercik
Sebagai sajak rayuan yang lembut menggelitik
Padamu, mawar muda, Oh yang teramat cantik

Namun musim ini mesti segera berganti
Mengikuti kemana bintang gemintang menunjuk tinggi
Sang angin pergi, berjanji dalam diam tuk kembali
Meski masa depan tak memberi jawaban pasti

Jauh di sini, aku terus menorehkan rindu
Tentang sekuntum mawar di bawah langit biru
Dan aku hanya bisa menerawang membisu
Sebab waktu tak sedang berpihak padaku

Di suatu masa, saat aku kembali datang
Masihkah kau di sana, di hamparan padang
Tak terpetik, hidup bebas dengan riang
Menghirup cucuran hujan bersama ilalang

Dan jikalau akhirnya takdir kemudian mengijinkan
Kuundang kau ke tanahku di sebrang lautan
Kugenggam benihmu, kubawa pulang dalam hembusan
Kutanam, dan selamanya kurawat di tengah taman

Thursday, August 4, 2011

RAKAN SEPERJUANGANKU - UiTM


Bila mengibau kembali kisah aku membuat permohonan untuk masuk ke IPTA, pilihan pertama dan kedua aku adalah Ijazah Sarjana MUda Pendidikan kat Universiti Putra Malaysia dan Univerisiti Pendidikan Sultan Idris... Peluang aku semakin dekat bila dipanggil untuk menjalani ujian bertulis Medsi... dalam beratus2 menjawab soalan2 tuh, akhirnya aku berjaya melepasi cabaran tersebut. Alangkah gembiranya aku ketika itu. Aku dipanggil untuk meneruskan cabaran seterusnya, iaitu temuduga. Masa temuduga, penemuduga sangat ramah dengan aku. Sampai aku pun hu ha hu ha dengan dorg... haha... (bukan nak bodek je)... Namun, setelah penantianku selama 1 bulan kemudian, rezeki tidak menyebelahiku. Aku ditawarkan bidang kursus lain dalam 8 senarai pilihan Universiti tempatan yang aku pohon. Aku mendapat tawaran untuk melanjutkan pelajaranku dalam bidang Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Kesihatan (Kepujian). Apakan daya, aku terima sahaja. Mungkin ada hikmah di sebalik pilihan aku tersebut.

Masa mula2 daftar masuk, uh ah uh ah mencari kampus aku. Tahu la anak perantauan macam aku ni Sarawakian tak akan terlepas jika sesat jalan. Apalah nasib aku masa tu. hehe... Masa mula2 mendaftar, aku rasa sangat nervous. Ye lah... dah la rase macam first time sangat berpisah dengan mak ayah, rase lain je... (homesick) huhu... Masa Minggu Mesra Siswa (MMS)... dulu orang panggil Minggu Mesra Siswa (MMS).. tapi sekarang dah upgrade sket.. Minggu Destini Siswa (MDS) katekan... weeeee... mantop uuuu... hehe.... Sepanjang budak baru berpijak di dunia universiti, aku gigih mencari classmate aku... hahaha... mane la tahu kan.. boleh pergi kuliah same2 nnt... (takot terbangon lewat pagi2.... ade la org tolong kejutkan or ingatkan aku kan...) haha...

Sepanjang menjelahi ilmu dengan bidang aku ambil ketika ini... pelbagai cabaran yang telah aku lalui... Baru aku sedar bahawa pelajran di Universiti tidak semudah disangka. Namun itu rezeki masing2. Ada yang maju dan terus maju. Ada juga perlahan tapi maintain katekan. Berserah dan tawakal di atas anugerah Allah Yang Maha Berkuasa. Aku??? Aku pelajar sederhana saje. Rakan seperjuangan aku semua hebat2 belaka. Suka bersaing dan berusaha keras. Alhamdulillah, sesungguhnya itu memotivasikan aku untuk berjuang dan bersaing mendapat "tempat" la katekan. Haha... (ye la tu~)

Rakan2 sekelas aku, pelbagai ragam, pelbagai sifat dan pelbagai budaya... Budak2 ni ada personaliti tersendiri. Ada yang kecoh2 dan terus kecoh. Ada yang sensitif dan terus sensitif. Ada yang pendiam dan terus pendiam. Ada yang gile2 dan terus gile2... hehe.. Ye lah, realiti kehidupan. Setiap orang dijadikan dengan pelbagai bentuk dan rupa. hehe... Aku? Aku biase2 je dalam kelas. Kalau rakan2ku buat lawak, aku buat lawak jugak la. Kalau rakan2 aku buat bising, aku pun buat bising la. (hakikatnya aku belum ada pendirian tersendiri) hahaa...

Pensyarah aku semua baik2 belaka. Tak rugi ada pensyarah yang mengambil berat terhadap pelajaran kita. Kadang2 kita leka dengan keseronokan dunia kampus "Campus Life" la katekan... Pensyarah2 adalah ibu bapa kita di Universiti. Aku ada beberapa orang pensyarah yang sangat prihatin terhadap diriku. Alhamdulillah~ Allah anugerahkan insan bergelar pendidik yang sangat prihatin dengan kebajikan pelajarnya. (terharu)

Kini aku sudah masuk final year. Rasa macam begitu pantas masa berlalu. Bagaikan dunia aku akan bertukar pada esokkan harinya. Siapa tahu? Mungkin semua orang merasainya. Namun kenangan pahit manis tetap tersimpan dalam diari hidupku. Dunia kita kadang2 akan berubah juga tanpa kita sedari. Aku juga merasai sedemikian. Terpulang pada kita bagaimana untuk menentukan kehidupan kita di masa akan datang. Aku hanya insan biasa~ ^_^

Wednesday, August 3, 2011

INDAHNYA DUNIA HANYA SEMENTARA


Kicauan burung membangkitkan aku dari lamunan, tersentak dek jam yg menunjukkan angka 7, aku bingkas bangun dari kamar tidurku. Ku amati ke luar jendela, kecerahan langit berarak mendung, umpama malam tadi sang kodok berpesta memanggil hujan di pagi hening ini. Adakan hujan akan turun??... awan memang larat menebal dan seakan mahu melimpahkan isi kandungnya... Rahmat dari Tuhan pencipta alam.

Anak mataku melilau. Ada biasan cahaya pada mata hitamku. Oh, sedang berada di depan laptop. Sesekali bibirku menguntum senyuman. Entah apalah yang mengusik hatiku. Sesekali juga aku tunduk memandang keyboard, mengetuk-ngetuk aksara-aksara pada papan kekunci, kembali memandang skrin dan disudahi dengan ketukan hujung jari hantu pada kekunci paling lebar; ‘ENTER’.

FACEBOOK... temanku di kala aku kebosanan. Menghiasi segala hidupku. Aku melihat setiap "notification" bagaikan tak pernah dibuka. Melambak setiap kali aku me-login laman interaksi ini. Pelbagai suasana baru aku terima. Sahabat baru dan komen baru. Penyeri hidupku di saat aku memerlukan...

ASMA Allah... bermain di pendengaranku di pagi ini. Mengapa? Sekadar mencari ketenangan yang dicari. Kedengaran suara ibuku memekik untuk memujukku mandi. Berat hati ini untuk mandi terlalu awal. Kesejukan air dapat aku gambarkan ketika ini.

Monday, August 1, 2011

Meniti Hidup di bulan RAMADHAN


RAMADHAN 2011... Uh ah... kali ini ade la sket sebuah cerita.. haha... Lame gak aku bulan puase muncul... perasaan??? wallahu'alam... Gembira campur2 taw... ngee~

Bazaar Ramadhan... mencuci mata je tengok makanan bebanyak tuh... kadang2 jadi bulat... ade2 je kuih yg sedap manis gitu... haha... puase mengajarku erti kesabaran.. haaa... sabar2 la ye... jangan terlepas sudah... ngih3x...

Tahun ini... Alhamdulillah tahun ni aku dapat gak berpuasa di kampung... sebelum ni selalu puasa di kampus UiTM Puncak Alam je... meniti hidup di bulan puasa bersama rakan2 seperjuanganku... macam2 kisah la... tapi rindu la nak berbuka puasa kat kampus... aku dan rakan2 serumah dapat berbuka bersama2... dok share2 lagi makanan kan... sambil gurau senda ntah pape... giler2 je budak rumah aku dulu...

Sahur... dulu kat kampus jarang bersahur... gara2 tido lewat 2 pagi.. alang2 sahur la skali... haha... jimat masa... pastu?? layan la katil aku tuh... krohhhhhhh... zzzzzzzzz... bile bangon esok paginye... cepat2 bersiap nk gi kuliah... mata2 sepet aku ntah mamai lagi kot time tuh... kakakakaka... (nasib bek taik mata aku xde weyh)...

Kampungku... berpuasa kat kampung tak terasa sangat kepenatannya... tenang je hatiku ini... kat kampung ni Alhamdulillah selalu aku luangkan masa pergi ke surau... melaksanakan ibadah terawih bersama ayah dan bonda secara berjemaah di surau kampung aku... tak la terasa sunyi sangat kan... berbeza lak kat kampus... jarang2 aku gi surau... ade la skali 2 kali aku gi terawih... hari len x dapat gi sebab assignment dan test... huhu... (hari minggu je free)

Indahnya Ramadhan... semua org bercerita pasal bulan puase... ada macam2 ragam... macam2 cerita... itulah rakan2 aku kat facebook... penuh 1 page wall aku cerita puase... Alhamdulillah... kan bagus selalu mcm nih... nanti agama lain pun membaca dan melihat keindahan Islam di samping kita menjalani ibadah puasa kan... good job!

Rezeki... Alhamdulillah... keluargaku dimurahkan rezeki... kenapa??? haaa... tak yah citer lah.. semua tu pemberian Allah... tanpa aku sedari ia berlaku pasti ada hikmahnya... bukan nak riak tapi kita saling mengingati apakah segala yg kita dapat hari ini, semalam dan hari esok semua rezeki Allah yang berikan... namun... kesedihan aku tetap ada juga... aku cuma mampu terdiam dan melupakannya... Allah Maha Mengetahui... Wallahu'alam~


Tuesday, July 12, 2011

HARAPAN ANAK KECIL

TEPI PANTAI… Sekali lagi menerjah ruang benak. Aku berjalan pantas dalam dingin pagi yang suram. Berfikir sendirian. Tiada sesiapa di sekitarku. Ada beberapa orang yang tak kukenali berjalan di hadapan. Aku melangu tanpa suara. Jerit pekik suara Adibah Nor dengan lagu “Terlalu Istimewa” membingit di telingaku merdu. Perjalanan awalku membuatkan hatiku tenang sedikit.

Teringat pula kisahku ketika “outing” bersama rakan-rakanku di sekitar Shah Alam. Tiada tujuan penting, Cuma sekadar untuk makan angin di saat kelapangan waktu. Di samping menghilangkan tekanan, apa salahnya untuk mengambil peluang ini untuk melapangkan fikiran dan jiwa. Alhamdulillah, perjalanan kami sentiasa diberkati olehNya tanpa sebarang musibah.

Dalam keriangan melakar hari yang penuh bermakna, aku tersentuh seketika melihat anak-anak kecil yang meminta duit. Hati kecilku bersuara, “kenapa dia harus begini?”. Sedikit ruang masa aku menuju kea rah anak kecil itu, lalu aku hulurkan wang kertasku (tak boleh dinyatakan berapa nilainya). Melihat riak wajahnya yang penuh dengan kedukaan, kelaparan dan kesengsaraan. Aku terbayang sejenak, andai aku berada di tempatnya, apakah masa depanku gelap? Namun ini semua suratan takdir yang menentukan segalanya-galanya.

Di saat hujan membasahi bumi. Aku lantas mengejar bas rapid KL yang sering kali menjadi pengngkutanku untuk menuju ke sesuatu destinasiku. Dalam kesepian sambil memerhati di luar tingkap bas, fikiranku masih terbayang anak kecil itu. Wajahnya comelnya tersenyum ketika di saatku memberi sesuatu “hadiah” untuknya. Harapanku agar dapat berjumpa anak kecil itu lagi di lembaran hari. Insya Allah~

Aku mengeluh perlahan. Nun di sana kulihat sebatang pohon yang keguguran daunnya. Kekuningan dan keemasan. Lalu dedaun itu gugur mengikut rentak angin yang tenang. Cantiknya Tuhan, ciptaanMu ini.

Sekadar renungan:

Rasulullah saw bersabda:
“Bersedekahlah kalian, karena sesungguhnya sedekah dapat menambah harta yang banyak. Maka bersedekahlah kalian, niscaya Allah menyayangi kalian.” (Al-Wasail 6: 255, hadis ke 11)

Thursday, July 7, 2011

KENALI HIDUP


"Kenangan itu telah lama berlalu. Tidak pernah kubawa kesal berpanjangan mengiringi perjalanan hidupku ini.Sesungguhnya aku tahu mengingati perkara yang silam lantas menyesali setiap kejadian tidak membawa manfaat untuk hidup pada masa hadapan. Telah kusuburkan jiwa ini dengan keyakinan bahawa itu adalah pengalaman yang mendewasakan pemikiranku di masa ini..." Ingin aku nukilkan sebuah kenangan yang telah lama ku simpan suatu ketika dulu.

Masa kecik2... Ayah mak selalu pesan, belajar pandai2... nnt dah berjaya, boleh sara ayah mak... boleh beli rumah besar... beli kereta besar... tu la pesanan yg sentiasa bermain di fikiranku... tidak sesekali aku lupakan pesanan itu sebab itulah memotivasikan diriku... ya!!! aku BOLEH!!!

Teringat mase zaman kecik2 dulu... mak ayah aku selalu hantarku ke tadika KEMAS... mase tu rase mcm malas2 je... mood belajar tak ade langsung... mase first day kakak sulung aku lah hantar ke tadika... bile sesi memperkenalkan diri... malang nasibku... aku tak tahu nama penuhku... hanya menyebut nama timanganku... huhu (sedih)... nasib baiklah kakak aku yang sebutkan nama penuhku...

Sepanjang tadika... tak pernah aku terfikir apa yang sedang aku belajar sebenanrnya... bermula dari mengenal huruf dan nombor... aku mase tu terfikir apekah kena mengena semua ini dalam hidupku... huhu... bile cikgu suruh tulis ABC byk2... aku main salin je... tak masuk dlm otak pun... balik2 rumah... lupe dah... huhu... Nombor pun same... ape dah... mase tuh memang "kosong"... tak tahu ape2... nak bercakap pun payah... (aku seorang yang pendiam di sekolah tadika dulu)...

Dulu... keluarga aku org susah gak... mak aku selalu hantar aku dan kembarku ke tadika... naik basikal... ayah aku plak selalu datang ambik aku dan kembarku setiap kali balik habis sekolah tadika... terima kasih mak ayahku.. pengorbananmu akan aku ingat sampai bile2... namun aku ade kesah sedih gak.. mase mak aku hantar aku dan kembarku ke sekolah tadika awal2 pagi.. tetibe "sharpener" kembar aku terjatuh di jalan... kebetulan ade lori besar nak mampos. melanggar terus "sharpener" kembarku dan terus pecah... masa tu la sedih giler... so?? ape nak buat??? hmmm...

Sesekali mak ayah hantarku ke surau nak pergi kelas fardhu 'ain... aku belajar cara berwuduk... cara sembahyang... bace doa... mengaji... dan sebagainya... sedih sungguh aku... aku tak dapat lagi memahami keindahan ajaran Islam ketika itu... aku tidak dapat lagi menghafal surah2 pendek2... sesekali ustaz bertanye surah ape yang aku hafal... (aku mampu menitis air mata)... huhu... kesian... Alhamdulillah... lambat laun aku menghafal jua apa yg telah ku pelajari... terima kasih ustaz... (setiap hari setiap malam mengaji bersama ustaz & ustazah sejak masuk sekolah rendah...)

Masa tadika juga... aku seorang yang nakal... bermain tak ingat dunia... sampai mak pun menegur ku... (untuk kesedaranku)... aku tak sedar diriku serba kekurangan... masa tu aku memang tak tahu bercakap dengan baik... cuma mampu mengikut kemahuan orang lain sahaja... pedihnye tak dapat mendengar dengan baik dan jelas... sampai bilalah hidupku begini... (sesungguhnya aku merasa sedih dengan diri sendiri ketika itu)... namun semua itu... adalah sementara... akhirnya aku telah menghabiskan zaman kanak2ku dengan jagaan dan didikan yg baik oleh keluargaku... =)

Tuesday, June 28, 2011

KTM oh KTM



Keluh kesah... adeyh... ni nak bercerita pasal perjalanan balik aku nih... ochhh... byknye rintangan... hohohoho... (xde la masalah besar sgt pon) hehehe~ Semuanya bermula di sini... Mcm biase aku kalau dah time nak balik kampong halaman (Sarawak) kan... mule2 plan aku nak singgah umah akak aku di Kajang... haaa... time nak balik Kajang dari Shah Alam tu la punye pasal... hehehe... skali naik dan untuk banyak kali naik... huhuhu... teruskan je la...

Dari kampus, naik bas rapid KL jew... U90.... hahaha... oh bas oh bas... lame aku menantimu... hehe... tetibe Pak cik driver bas bertanye, "Nak ke mane ni bang??? bawak byk2 barang nak pergi mano???". Aku menjawab, "Nak balik ah pak cik... Nak balik Sarawak!!!"... Pak cik mencelah, "Hah??? Balik sarawak nek bas rapid kew???"... hahahaha... ngade2 je pak cik sorang nih....

Setelah tiba di KTM Shah Alam... hoooo~ sepantas kilat aku beli tiket Shah Alam-Kajang... hurmmm... nak angkut beg besau2 ni la payahnye... urghhhh,,, beratnye... nasib bek tenaga laki aku kuat... hua3... =P Mule2 komuter Shah Alam.. ok ok je,... tak ramai org... bagus ler.. ade jugak tempat duduk tok aku.. hahaha~ (lega)

KL Sentral... hui hui... (terjaga dari lamunan tidurku)... mak ai, camne la aku leh tertido lak nih... adui.. almaklum ler selesa giler dlm perjalanan tadi... hahaha... cepat2 tukar platform... masuk2 ke platform ke Seremban lak... lagi skali angkut bagasiku yg berat itu... hohohoho... (nasib bek beroda)

Adeyh... berat hati melihat berat lagi badanku memikulnya... ramai giler siottttt.... sesak giler nak balik Kajang.... mcm2 bangsa aku jumpe... hahahahahaha.... mcm2 jantina aku jumpe gak.... hahahaha... lucu tgk dorg dok sesak menyesak dlm komuter nih... hahaha.... skali sumbat aku skali masuk dlm komuter lagi la sempit... hahahaha... (risau aku nak kuar.. huhuhu~)

KTM Kajang... wahhh~ dah sampai tu kan... lega rasenye.... ape pun selamat sampai... tapi pengalaman ni mmg seronok gak ah... buley aku hidup berdikari... setiap kali nek komuter.. rase macam drama korea la pulok dah... hahaha... (mcm la hari2 naik komuter kan...) tak bleh blah!!!!



Sampai2 KL Sentral terus melaporkan ketibaanku... haha~


Pelan perjalanan SHAH ALAM - KAJANG


fuyoooo~ meh sini aku sumbat aku sendiri... hahaha~

Aiyoooo~ Mcm2 bau ade dlm nih.... =.="



Keadaan stabil je mule2.... sempat aku duduk... hehe...


Ni la KTM aku selalu naik...


Saturday, June 18, 2011

OVERNITE: PUTRAJAYA



Merintis hidup, mencari ketenangan… hahaha… inilah konsep kehidupan aku… wow… (kecoh sket)… hurmmm… Malam2 dah planning dengan member2 nk gi sesuatu tempat… tapi tak tahu tempat ape.. ni haaa… last2 Putrajaya jadi pilihan… hahahaha…

PUTRAJAYA… weee~ best jugak la overnite kat Putrajaya… macam fantasi je malam2… kalo siang x jadi punye… tapi malam2 baru beshhhh… da la sejuk… aman lagi tuh.. sesuai utk org2 yang giler stress tahap babun mcm aku ni ha… hahaha…

SESAT… aishh… biaselah kan… mmg lumrah hidup… hahaha… titututut… papelah kan… teringat aku dan member2 aku pusing satu Putrajaya banyak kali… mcm nak bertawaf pulak dah… hahaha… asyik2 jumpe tempat yg same je… tak de jalan kuar langsung… mak ai… kire dah hafal da aku nama2 tempat dalam jalan pusingan tuh… mane tak nye… sign board bodo tak bleh blah tu haa… ape mende la ntah…

Sebelum nih pernah skali overnite kat Putrajaya & Klang… skali balik kolej jam 9.00 pagi keesokan harinye… malam tuh ade barbeque kelas aku… lewat malam gak ah…. Dah masuk kol 12 mlm lebih da.. pasti pak guard tak kasi masuk punye… hahaha… so??? Overnite la jadinye… tapi sepanjang overnite tu.. mate kiut aku ni tak leh tahan sampai pagi esok… terlelap sudah… dibuai mimpi indah… hahaha… kesian member2 aku… terpakse bersengkang mata memandu sekeliling KL… wow.. dasyat tuuuuu… caya la lu… lepas ni overnite jangan la ajak aku sampai pagi keesokan harinye… hahaha…

Skali duk singgah kat kedai mamak yg bukak 24 jam mengalahkan McD gitu… nak minum minuman panas sebagai melegakan badan yg kesejukan… ade niat nk gi toilet jap… skali masuk toilet… puihhhh…. Macam pelbagai jenis taik yg x pernah buang… huhuhu… (biaselah.. kedai mamak mmg mcm tu)… kalau bule kan… jangan wat roti canai gitu sudah la… adui… ini mangkuk tandas skali dah tempias taik2 manusia ntah ape… hohoho… (tak jadik kencing aku dibuatnye)

Klang Sentral… wohaaa… inilah tempat nk singgah best tuk melepaskan “air” yg bertimbun2 dlm ginjal aku… hahaha… alang2 solat subuh skali… dalam keadaan bengong2 sket… ktorng member2 terus balik ke kolej… hmmm.. best la pengalaman tuh… hihi…
Jambatan Putrajaya yg cantik giler di malam hari

Ambik kesempatan nk berposink... (pakai handphone member je).. hihi~

Cakkkk~ hahaha... ni kat jalan Putrajaya...


Antara yang menarik perhatian aku...








Saturday, June 11, 2011

Baktimu Dikenang Ayahandaku

Ayah…

Dirimu ibarat sang awan

Yang memayungi kehidupan kami

Yang senantiasa memerlukan dirimu

Saat sang suria memanaskan sinarnya

Ayah….

Tidak akan hilang di benak kami

Tidak akan pudar dari pandangan kami

Betapa mulia hatimu

Betapa besar jiwamu

Menepis ranjau dan duri itu

Untuk mencari sesuap nasi buat kami

Ayah….

Kesabaran juga tetap terbatas

Meski diuji dan dicabar

Oleh karenah kami

Yang adakalanya nakal

Yang adakalanya tidak mahu mendengar katamu

Ayah…..

Pengorbanan mu tetap abadi dijiwa kami…….

Terimakasih ayah…..semoga Allah memberkati umur dan amalanmu.


Saat Ku-ciptakan laki-laki, aku membuatnya sebagai pemimpin keluarga serta sebagai tiang penyangga dari bangunan keluarga, dia senantiasa akan menahan setiap ujungnya, agar keluarganya merasa aman teduh dan terlindungi. “


“Kuciptakan bahunya yang kekar & berotot untuk membanting tulang menghidupi seluruh keluarganya & kegagahannya harus cukup kuat pula untuk melindungi seluruh keluarganya. “

“Kuberikan kemauan padanya agar selalu berusaha mencari sesuap nasi yang berasal dari tetesan keringatnya sendiri yang halal dan bersih, agar keluarganya tidak terlantar, walaupun seringkali dia mendapatkan cercaan dari anak-anaknya. “


“Kuberikan keperkasaan & mental baja yang akan membuat dirinya pantang menyerah, demi keluarganya dia merelakan kulitnya tersengat panasnya matahari, demi keluarganya dia merelakan badannya basah kuyup kedinginan karena tersiram hujan dan hembusan angin, dia relakan tenaga perkasanya terkuras demi keluarganya & yang selalu

dia ingat, adalah disaat semua orang menanti kedatangannya dengan mengharapkan hasil dari jerih payahnya.”


“Kuberikan kesabaran, ketekunan serta keuletan yang akan membuat dirinya selalu berusaha merawat & membimbing keluarganya tanpa adanya keluh kesah, walaupun disetiap perjalanan hidupnya keletihan dan kesakitan kerap kali menyerangnya. “


“Kuberikan perasaan keras dan gigih untuk berusaha berjuang demi mencintai & mengasihi keluarganya, didalam kondisi & situasi apapun juga, walaupun tidaklah jarang anak-anaknya melukai perasaannya melukai hatinya.Padahal perasaannya itu pula yang telah memberikan perlindungan rasa aman pada saat dimana anak-anaknya tertidur lelap.Serta sentuhan perasaannya itulah yang memberikan kenyamanan bila saat dia sedang menepuk-nepuk bahu anak-anaknya agar selalu saling menyayangi & mengasihi sesama saudara.”


“Kuberikan kebijaksanaan & kemampuan padanya untuk memberikan pengetahuan padanya untuk memberikan pengetahuan & menyadarkan, bahwa istri yang baik adalah istri yang setia terhadap suaminya, istri yang baik adalah istri yang senantiasa menemani. & bersama-sama menghadapi perjalanan hidup baik suka maupun duka.

Walaupun seringkali kebijaksanaannya itu akan menguji setiap kesetiaan yang diberikan kepada Istri, agar tetap berdiri, bertahan, sejajar & saling melengkapi serta saling menyayangi.”


“Kuberikan kerutan diwajahnya agar menjadi bukti bahwa laki-laki itu senantiasa berusaha sekuat daya pikirnya untuk mencari & menemukan cara agar keluarganya bisa hidup di dalam keluarga bahagia.

Dan badannya yang terbungkuk agar dapat membuktikan, bahwa sebagai laki-laki yang bertanggung jawab terhadap seluruh keluarganya, senantiasa berusaha mencurahkan sekuat tenaga serta segenap perasaannya, kekuatannya, keuletannya demi kelangsungan hidup keluarganya.”


“Kuberikan kepada laki-laki tanggung jawab penuh sebagai pemimpin keluarga, sebagai tiang penyangga, agar dapat dipergunakan dengan sebaik-baiknya. dan hanya inilah kelebihan yang dimiliki oleh laki-laki, walaupun sebenarnya tanggung jawab ini adalah amanah di Dunia & Akhirat.”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

autumn

autumn

snow

snow

INTERNATIONAL