Followers

Facebook Comments

Thursday, December 23, 2010

CSI: Crime Scene Investigation

CSI... wow??? memang setiap hari cuti la aku aku tengok channel AXN... tup tup tup... kuar CSI... mmg famous giler citer nih.... haha... (mcm xde bajet citer len ag da) hahaha... ape pon, tengok je la coz best!!!

CSI ni byk gak "cawangan" dier erk... kejap2 ade CSI Las Vegas... kejap2 ade muncul CSI New York... CSI Miami pon ade... (CSI Malaysia bile lagi??? hihihi)... nak gak tengok CSI Malaysia... ntah2 sape la pelakonnye ye... (tunggu aku je la.. wekkk..~)

Episod paling beshhh skali... part yg bunuh2 tu haa... hihi... (lucu tengok mayat kene bedah).. mcm real betol... haha... pandai dorg berlakon weyh.... kalo aku jadi watak ahli forensik CSI... mmg rase da berdepan dengan mayat sudeyh... hehe.... (alaa.. tipu je tu~)

Teamwork... ni yg aku nmpk la... ade kerjesame dlm berkumpulan.. masing2 ade keje nk wat... tu la aku pelajari dari CSI nih... xde la org dok goyang kaki je kan... teringat balik organisasi & persatuan aku... (hurmmm....)

Tak jemu... tak pernah jemu aku
tengok CSI nih... skali bukak episod len2... xde citer yg same... haha... mmg suspen la tengok citer nih... sape2 la pembunuh2nye kan... skali2
tup tup... org terlalu baik la pembunuhnya... (dah agak dah... hahaha)... ye la... strategy la katekan... hihi...

Siasat sampai dapat.... kes penyiasatan ni mmg aku suke sejak kecik dulu gak... tu pun siasat kematian kucing aku... haha... sape la bunuh kucing aku... skali kucing liar lain aku kejar... hiyaaaaarggghhhh... (amik kayu... chewww~) amik ko!!! sape suruh kaco kucing aku??? hihi...

KACANG PANJANG (Vigna Sesquipedalis)

KACANG PANJANG... hahaha.... bercerita pasal sayur plak ni... ni la sayur kegemaran aku nih.... kih3x... setiap kali mak aku masak sayur ni... pasti habis punye dimakan oleh aku.... kekeke...

SAYUR oh SAYUR... kacang panjang ni kalo dimasak goreng memang sedap... banyak kali gak mak aku masak sayur nih tyme aku dok cuti nih... ngahaha.. (alamak??? lapar lak aku citer pasal nih)... hurmm...

TIME KAT KOLEJ... setiap aku gi makan... ni la sayur pilihan aku... sayur len aku tak suke ah... (blah la...) haha... x sedap tol dorg masak... main cincai seja... aduiii... tak doq mood aku... nasib bek ade kacang panjang nih... (boleh la aku jadi panjang pes nih... wakakakaka...) eh... xde la... byk khasiatnye tao... (adeyh... syok sendiri jak aku nih) huhu...

INFO: Disamping enak untuk dihidangkan sayur kacang panjang mengandung serat yang tinggi. Karena itu, baik dikonsumsi oleh penderita diabet. Manfaat lainnya adalah melancarkan buang air besar dan menurunkan kadar kolesterol. Dalam 100 gram kacan panjang terkandung kalsiom 34 mg, fosfor 34 mg, zat besi 0,8 mg, karotenoid 422 mg, dan vitamun C21 mg.

SELAMAT MENCUBA!!! =)

BUKAN DIRIKU


Haaa... ni topik baru aku time cuti nih... kekeke... Mesti korang tgk citer ni gak kan??? Sinetron Bukan Diriku... best gak lakonan Bertrand Antolin (Ariel), irin Dwi Aryanti (Ayla) & Baim Wong (Ryo)... hahaha... citer indon la ni...

Saje je aku tengok citer indon nih... time boring2 ngah cuti... bukak2 channel Astro Ria... ni la citer barunye... Semenjak cuti2 ni, banyak gak citer2 emo ditayangkan... aku pon pelik... hahaha... (lucu gak la) hihi...

BUKAN DIRIKU... hmmm... boleh tahan gak jalan citernye... kesah roh org mati leh masuk badan orang len... keke... Ryo da meninggal lepas kemalangan dilanggar si Ariel... (kononnya plan nk bunuh la tadi)... last2 Ariel sendiri yg kene gak... haha... then si Ryo tu plak jadi roh... so, dia masuk la dlm badan si Ariel yg tengah koma tuh... jeng2... Roh len... Badan len... haha.. manarik gak citer ni aku tengok.. (gelak sorang2) hahaahhahaa.... tetibe ade si nurse tu kan... same gak mcm Ryo... ingatkan roh dia pompuan gak.. rupenye roh dia laki.. adeyh... haha (lagi buat aku nk gelak)... pastu si Ayla tu da jadi tak keruan agi... hehe... (asyik emo je watak dier... hurmmm..)... overall... citer ni mmg best la... bagus untuk tontonan masa cuti ni... hahahaha... mengisi masa lapang yg boring... kekeke... mak ai... panjang lak sinopsis aku... tak larat nk taip... korang tengok sendiri la sinetron ni kat Astro Ria...)... hihi...

LAGU TEMA... hurmmm.... best gak lagu tema citer nih... ade la relate ngan citer ni... tapi tak tahu la pasal kesahnya roh masuk badan manusia len tuh... hihi...

Bukan Diriku
Artist: Samsons

Setelah kupahami
Ku bukan yang terbaik
Yang ada di hatimu

Tak dapat kusangsikan
Ternyata dirinyalah
Yang mengerti kamu
Bukanlah diriku

Kini maafkanlah aku
Bila ku menjadi bisu
Kepada dirimu

Bukan santunku terbungkam
Hanya hatiku berbatas
Tuk mengerti kamu
Maafkanlah aku

Walau kumasih mencintaimu
Kuharus meninggalkanmu
Kuharus melupakanmu
Meski hatiku menyayangimu
Nurani membutuhkanmu
Kuharus merelakanmu

Dan hanyalah dirimu
Yang mampu memahamiku
Yang dapat mengerti aku

Ternyata dirinyalah
Yang sanggup menyanjungmu
Yang lama menyentuhmu
Bukanlah diriku



Friday, December 17, 2010

D.I.L.E.M.A


TERMENUNG KESEORANGAN... aishhh... macam2 perlu diifikirkan... aku tak tahu haluan aku di mana... nak gerak ke sini... rase berat je kaki melangkah... (bukan pasal kaki aku krem yeee)... hohoh.... nak gerak ke sebelah ni pon susah gak... banyak risikonye... (adeyhh... tgk kiri kanan kiri kanan) jom mari kite melintas jalan... hahaha...

DILEMA... aku bukan nk lepaskan tanggungjawab aku.. tapi aku perlukan ruang tok "bernafas"... (haffuuuuu~) - segar tak nafas ku??? kekeke... =P em.. serius balik... alahai... fikir pro kontra dulu la... fikirkan masak2... yang pasti aku perlu cari jalan yang buat aku rase maju ke hadapan... hidup ini harus diteruskan... (wasssseeeyyyy...)

CUTI OH CUTI... banyak masa aku rehat... semakin tenang aku... time ni banyak kontrol makan... nak diet kot.... kekeke... walaupun cuti sangat byk free... kadang2 bosan gak la... tapi... inilah masanya aku tenangkan jiwa aku... rehatkan minda... lapangkan dada... bersihkan fikiran... ohhh~ hihi...

NO IDEA... ok la.. tu je aku nak cakap... hahaha... xde idea n cerita nak dikongsikan masa cuti2 Malaysia ni... tunggu je la next2 post aku eaa.... hihi... pabai... =)

Monday, December 6, 2010

myMetro | Graduan 'ulat buku' tak ke mana

myMetro | Graduan 'ulat buku' tak ke mana

Salam Ma'al Hijrah 1432H


Aku ingin mengucapkan Selamat Menyambut Maal Hijrah kepada semua umat Islam. Semoga tahun 1432H ini menjadikan kita lebih bertakwa kepada Allah swt. dan bersyukur dengan segala rezeki yang dikurniakan kepada kita.

Hijrah Satu Wawasan
Album : Damba Kasih
Munsyid : In-Team

Setiap insan yang berwawasan
Inginkan perubahan
Untuk mencapai segala impian
Untuk mencipta suatu kejayaan
Yang lebih gemilang

Mulakan hijrah dengan niat
Yang suci dan pasti
Membina kehidupan harmoni
Hijrah menuntut pengorbanan kesabaran ketabahan
Sejahtera hidup aman sentosa

C/O
Hijrah satu peralihan
Dalam meniti arus kehidupan
Dari kejahilan kepada kebenaran
Contohilah Rasulullah
Berhijrah dari Makah ke Madinah
Demi menegakkan kalimah yang suci

Hijrah satu perubahan
Dalam meniti arus kemodenan
Dari kemunduran kepada kemajuan
Hindarilah permusuhan
Bersatu padu erat kasih sayang
Demi menjayakan hijrah yang murni


Senilagu: Putra Aiman (Hijjaz Records Sdn. Bhd.)

Senikata : ITO Lara (Gurindam Entertainement)
Hakcipta : Hijjaz Records Sdn. Bhd.
Sumber http://www.hijjaz.com.my/

Thursday, December 2, 2010

Shayne Ward - No Promises

PHOTOGRAPHY



A photograph is more than just
A gift to bring or send.
And more than just the likeness of
A relative or friend.

It is a kindly greeting and
A memory to hold.
Of happy times and pleasant things.
However new or old.

It is a mirror that reflects
Companionship and cheer.
And now and then the wistfulness
That turns into a tear.

A photograph is something to
Adorn a desk or wall.
Or carry in a pocket and
Display to one and all.

It is a faithful portrait
The smile that friendship shares
To add its sunshine and to show
That someone really cares.

Wednesday, December 1, 2010

KARISMA UiTM 2010


GEMURUH JIWA... haha... ni la tyme nak naikkan semangat "pejuang2" kontinjen UiTM Puncak Alam untuk sertai Karnival Sukan Mahasiswa (KARiSMA) UiTM 2010... Karisma ni dibuat selame 8 hari dowh... penat giler jadi urusetia tyme nih... sampai demam aku dibuatnye... mane tak nye.. nak layan karenah peserta ntah pape... layan org2 atasan lagi... layan member2 lagi... layan peminat lagi... (eh eh eh... ade2 je aku ni.. haha)...

KONFLIK... alahai... biasa berlaku la dlm hal2 cam ni... ade2 je masalah yang datang... ni aku malas ni... hoho... tak enjoy rasenye kalo ade konflik antara kontinjen... cube la open minded sket... tapi kadang2 bengang gak r... ade pasukan lambat dan tak tepati masa tu la punye hal wat org hangin2... tapi aku tak hangin la... juz buat hal sendiri jak... (hahaha... aku bersabar sebenarnya)... cewahhhhh.... hihi....

KAWAN BARU... wohaaaaa... tak rugi gak join Karisma nih.. dapat jumpe member2 baru seyhhh.... dari mane2 UiTM cawangan len gak... ye la... mengikat talian ukhuwah la katekan... cehhh.... (mengade2 sungguh)... hihi... tapi mmg best la dapat org baru kan... tak ler org yang same je dalam hidop ni kan... boring la jadinye.. tapi ramai gak member2 baru aku ni caring2 orangnye... thanks kat korang sumer erk... (tak sudah2 belanja aku makan hari tuh)... [terharunye~] huuuu~

PENGALAMAN... ni yang boleh kite carikan... pengalaman manis pahit la aku lalui sepanjang program sukan nih... mcm2 aku da lalui... mcm2 da aku harungi... tapi aku senang bekerja bersama staf HEP... dorg cool... boleh aku belajar mcm mane nk handle satu program yg besar2 mcm ni kan... tapi agak mencabar gak r.. byk kene pikir...byk la bebanannye...

BAS... masalah transport la punye pasal kite gune bas luar.. mane taknye... da la hari tu kene langgar kete org cina... maki hamun org cina tu... tu pun "skress" sikit jew... lor... brape ringgit je nak repair balik tu... kan3... hahaha... (tapi aku tak mahu masok campor hari tuh... buat hal sendiri la jadinye... haha...

BAJU... wahh... baju sponsor beb... wihahahaha..... (mak ai.. kecoh saja aku nih...).. berbaloi gak la join ni kan... xde la nak "promote" diri sendiri jew kan... boleh gak dapat ganjarannye... mencari rezeki yg halal la kan... (Alhamdulillah.. sejuk hatiku... hihi)....

NYAMUK.... ish,.. ni aku geram tak sudah2 ni... giler nyamuk habis hisap darah bersih aku weyh... geram tul ngan kolej M nih... tak pernah "fogging" agaknye... aishhhh.... nyamuk lapar giler tyme tuh... ak tak lena tidoq dibuatnye... (sekali tertampar muke sendiri)... huh... [mesti komplen dalam report nnt]...

PENUTUPAN KARiSMA... sedey lak bile hari penutupan hari tuh... sedey berpisah ngan member2... huuuu~ (tapi still boley kontek & SMS agi tuh... hahah)... so, secara keseluruhannye... aku rase enjoy 50% and tak enjoy 50%... 50-50 ah... huhu... (aik.. ade peratusan gak feeling aku ni ye... isk3...)... orait... ni jew aku ley kongsikan... hehehe... ini la kesah aku sepanjang cuti semester di UiTM Shah Alam... kekeke.. =P

Wednesday, November 17, 2010

sepi di hari raya aidil adha

SEPI... huu... hanya Allah sahaja yang tahu macam mane la perasaan aku ni... da la tak balik raye... tu pun terpakse stay kat kolej UiTM... bukan sebab ape pun... cume ade urusan & komitmen yg harus aku buat... hurmmm... tp penuh dgn dugaan jugak la... adeyh... (xpe2... aku pasti boleh melaluinya) cehhh.... motivate diri sendiri lak... hahaha..

LEGA... akhirnya... JPK Apprentice sudahpun berlalu.... hurmmm... byk jugak perkara yang dapat dikongsikan... mcm2 pengalaman pahit manis yg dapat dilupakan... adik2 JPK semua dididik dengan penuh kasih sayang & KETEGASAN... haha... =)

KARISAMA... hmmm... mane la aku nak letak diri aku ni... keseorangan je... tapi tak pe la... ini dugaan aku... kalau la ramai yang menyertainya... insya ALLAH program ni jadi "membahagiakan" aku... tapi... kwn2ku masing2 ade urusan... (sedihnye)... tapi hidupku harus diteruskan... bermula pada hari esok (18 Nov)... ade program penyerahan bendera... fuhhh~ harap2 kontigen dari UiTM Puncak Alam menang byk... kan3??? yip3.. horeyy....



Wednesday, November 10, 2010

need belonging


Erkkk??? hari ni "dasyat" sket topik aku nk ckp kat sini... hahaha... sebenarnya tak de pape je... saje je lepas merdeka abis exam nih la... start la plak nk bersama kawan2 kan... selama 1 bulan tau x lepak dengan kawan2ku... semuanya kerana nk fokus fokus fokus kat final exam.... arghhh... bile pikir balik ngan paper2 sebelum ni... adoi... mcm mane la resultnye nnt... huuu~ kalau bab kawan special tu... x yah cakap ah... biarlah aku saja yang tahu... hihi... ermmm... lepas ni x tau plan nak wat ape... x tahu nak mula dari mane... mcm2 program aku nk join pasni... (hati berbelah bahagi)... huhu...

Mulakan cuti2 Malaysia... time cuti ni busy gak rasenye... haha... tapi cuti2 la jugak kan... ingat nk plan dengan family gi melancong... tapi... nk melancong kat mane??? hurmmm... kat Malaysia ni ape tempat menariknye ye??? [buat muke seposen]... hehe... opss... sory... terlepas sudey... tapi x sabar lah nk balik kampung ni... nk lupekan segala kenangan semester 3 ni... hahahah... (bengong je aku nih)...

kawan oh kawan... malas aku nk layan member2 aku... kejap2 senyum... kejap2 tersengih... ntah pape dorg ni... ape yg pelik dengan hidup aku tyme nih ye??? gosip sane.. gosip sini... adoi... biarlah... (aku x tahu ape dorg gosipkan~) huuu~ please argghhhh... bgtau aku!!! hurmmm.... aih??? merapu lebey da aku skrg nih... keh3... =P

Sunday, November 7, 2010

~ini kisah kita~

Suci Dalam Debu

Engkau bagai air yang jernih
Di dalam bekas yang berdebu
Zahirnya kotoran itu terlihat
Kesucian terlindung jua

Cinta bukan hanya di mata
Cinta hadir di dalam jiwa
Biarlah salah di mata mereka
Biar perbezaan terlihat antara kita

Kuharapkan kau kan terima
Walau dipandang hina
Namun hakikat cinta kita
Kita yang rasa

Suatu hari nanti
Pastikan bercahaya
Pintu akan terbuka
Kita langkah bersama

Di situ kita lihat
Bersinarlah hakikat
Debu jadi permata
Hina jadi mulia

Bukan khayalan yang aku berikan
Tapi keyakinan yang nyata
Kerana cinta lautan berapi
Pasti akan kukenang jua

OVERSEA???



CUTI SEMESTER... kini tiba lagi cuti semester 3... wahhhh... akan ku isi masa cuti ini dengan baik2... aku ingin rehat seluruh jiwa dan ragaku... selepas penat melalui segala hidup di Universiti... sukarku lupakan segala peristiwa yg telah ku alami... aku teruja kehidupan aku dalam semester ini... kerana aku merasakan diri ku semakin matang...


SHARING IS CARING... itulah pelbagai peristiwa yg telah ku alami ketika ini... kadang2 aku rasa sangat bahagia dan kadang2 aku rasa kesepian... thanks to kawan2ku coz selalu buat aku gembira terutama kepada S... hehe... biarlah aku seorang je yang tahu... "andai ku tahu..." (lagu Ungu)

Tuesday, November 2, 2010

STUDY HARD VS STUDY SMART

Arggghhhhh.... tensionnya aku di masa ini.... nak tak nak je mood aku nak study... kalau lah aku pandai, tak ler aku study je memanjang... (haha... bengong)... ni tyme final exam la aku study hard... aku jarang wat study smart... (mengarut je)... sukati aku lah nk study hard ke ape... janji aku belajar dan berusaha... lain org lain la cara dia belajar kan... hmmm.... tapi aku tawakal je la ape yang bakal aku hadapi nnt... final exam kali ade yg susah ade yg senang... sama rata saja... huuu~ tapi xpe la... at least aku da berikhtiar da... hoho... selebihnyaberdoa dan bertawakal... rezekiku hanya Allah sahaja yang tentukan... wallahu'alam... paling aku risau adalah subjek Medical terminology nih... ntah ape jawab hari tu... huuu~ moga Allah memberi rezeki yang baik kepadaku...

Tension: tyme final exam ni la mcm dugaan plak aku lalui.... urusan ini lah... urusan ini lah... aku bukanlah Perdana Menteri perlu dipanggil ke sana sini... jemput sana sini... aku tak nak!!!!! aku mahu berehat dan fokus pada final exam aku je... uwaarggggghhhhh!!! sukatilah aku nak luah kat sini... sebab inilah ape yang aku rase di masa ini... tyme ni la nk jadi "low-profile" lak... hua3..

Buku oh buku: Malas betol nak bace buku tebal2 nih... main spot je jadinya... mane lah aku nk bace semua ni... da la tebal... mengantuk aku... otak plak banyak berangan... (itu kekuranganku)... hihi... tapi Alhamdulillah... segalanya pelajaran ku berjalan dengan baik dan teratur... yahuuuu...

aku yang tertekan: syukrie~

Monday, October 25, 2010

KESEPIAN


KESEPIAN... tu la word paling sesuai tok aku tyme cuti2 semester... ye la... tak tau nak wat ape mase cuti2 kat kampung... pantai la tempat pilhanku... untuk mencari ketenangan jiwa la jugak.. kih3x... poyo je aku nih... aku amik gambar2 aku ni sorang2 jew... nasib bek da beli handphone baru la katekan... haha... handphone berkamera yang boleh automatic capture & edit2 gambar... hmmmm... ni la hobiku~




SUNSET... ni tyme da senja da nih... amik peluang nak gambar lah... backgroundnye cantik baa... aku x peduli orang sekeliling tengok2 pandang2 aku tgh ber"shooting"... haha... biaselah impian nak jadi model la kan... kui3x... (perasan lebey je aku nih)... haha...





YAMAHA... ni la motor kesayangan ku... tapi malangnya ayah aku da jualkan & beli motor baru da... huuu~ sedey nye... tapi motor baru tu pun boleh tahan gak la... hahaha... boleh je aku mencuba benda yang baru... kakakaka... ni tyme posink sorang2 ni... tyme ni x ramai orang.. mule2 segan.. pastu jadi over la plak... hahaha... "ada aku kesah???"... ngihihihi... =P

SEMBELIH AYAM




SEMINAR HALAL "KARNIVAL EKSPLORASI & INTERPRETASI ISLAM"

Uh ah uh ah la tyme ni... mane tak nye... member2 aku ni sumer main "point" aku kene mencuba sembelih ayam ni haaa... dan aku telah buktikan kebolehan dan keberanianku... haha... tyme tgh pegang ayam nih... ingatkan ayam tu "memberontak"... tapi jinak jew... hoho... tapikan dengutan jantung ayam la aku geli sket... haha... tapi memang best la coz 1st tyme dapat berpeluang nak belajar sembelih ayam halal nih bersama Ustaz Abdul Rahman... Macam2 telah aku pelajari tyme praktikal sembelihan ayam tok Program Seminar Halal nih... Banyak gak
panduan2 perlu kite tahu dan banyak gak pantang larang yang perlu kita hormati... hmmm... Member2 aku yang len pon mcm takot2 gak.. tu la pasal main "ko la dulu... lepas ni aku la...".. huh... statement tak boleh blah jew... (mengalah jugak)...

Pada sebelah malam lak, kitorang wat satu barbique dan rumah terbuka kat rumah Encik Omar... dengan ayam2 yang kitorang sembelih tu skali la jadinya barbique.. haha... sedap jugak la (walaupun ayamnye kecik jew...)... huhu... tapi malam tu aku bukan pe"manggang" ayam... aku jadi tukang makan saja... hua3... hihi... Ayam oh ayam... sedapnye...



Sunday, October 24, 2010

~sleep~



TIDUR ADALAH MASA REHATKU

Setiap kali study je, ade la mata ternoda dengan katil... tidurlah kegemaranku di masa lapang... Tiada ku peduli orang sekelilingku... Kadang2 lepas makan je, mesti aku rase ngantok sgt2... huhu... Aku dok sorang je dalam je bilik... tu la gabung katil 2 buah... hehe... biaselah...

keluasan katil memainkan peranan penting tok aku dapatkan tidur yang nyenyak dan selesa... hihi... ada aku kesah??? hahaha... =P


Friday, October 22, 2010

RINDU MAK AYAH!!!




AYAHANDA : BASRI @ BOSERI BIN MIR
BONDA : SALMIAH BT MOHD ZAIN @ JULIA TENG

Rindu terasa... sebak pun ade,,, bile mak ayah call... huuu... susahnye nak menahan perasaan ini... kata2 mereka membuatkan ku terasa nak balik je... bukan ape, aku x sanggup berdepan dengan pelbagai karenah di Universiti ini... aku perlukan belaian dan perhatian mak ayah... aku tak peduli... aku anak bongsu yg paling manjakan diorang.... aku berada di sini demi menunaikan hasrat dan impian aku yang masih belum terlaksana... aku ingin menjadi insan yang berguna suatu hari nnt... aku ingin hadiahkan mak ayah aku kejayaan hidupku ini... aku jugalah generasi terakhir dalam adik beradikku yang menggalas tanggungjawab sebagai seorang anak yang telah melepasi universiti... bermula dari kakakku, abangku, kembarku dan terakhir skali diriku sendiri... pahit manis yang ku lalui di kehidupan kampus ini... macam2 telah ku kenali... macam2 telah ku pelajari... macam2 telah ku tempuhi... semua ini realiti kehidupanku... apapun, ku iringi doaku pada MU Ya Allah, berikan kesejahteraan dan kebahagiaan pada bonda dan ayahanda ku di kampung halaman... berikan mereka sebuah kehidupan yang aman dan jauhilah mereka daripada keburukan... amin~




"sayang mak ayah!!!!"
-anakandamu: syukrie-

Thursday, October 21, 2010

PROGRAM MESRA SISWA "SECEBIS KENANGAN SEGUNUNG HARAPAN"





Tarikh: 17 Oktober 2010
Tempat: Pemulihan Dalam Komuniti Sungai Buloh, Paya Jaras, Sungai Buloh

Tersentuh seketika melihat kedatangan insan2 istimewa melangkah masuk ke ke pusat jagaan warga istimewa... Sukar ku gambarkan bagaimana perasaan ku ketika itu... perasaan ku bercampur baur... sedih... terharu... dan macam lagi aku fikirkan... inilah pengalaman yg dapat aku jadikan sebagai pencetus semangatku untuk teruskan kehidupanku di dunia yang sementara ini....

Sepanjang program khidmat bakti siswa sedang berlangsung, peranan aku hanyalah sekadar jemputan dan pemantau sahaja. Aku memastikan perjalanan program tersebut berjalan dengan lancar. Aku amat berterima kasih kepada warga Persatuan Pemulihan Cara Kerja kerana mempercayai kebolehanku untuk sama2 turun padang membantu program mereka. Meskipun program tersebut kelihatan agak "simple" namun ia sangat bermakna dalam hidupku... tidak pernah aku melihat, menyentuh dan memeluk insan2 senasibku... Namun golongan istimewa ini lebih kronik berbanding diriku ini... Syukur Alhamdulillah... Allah telah tunjukkan aku semangat baru untuk terus kehidupan ini....

Setiap gelak tawa, tangisan dan raungan telah ku dengari di tempat tersebut... Wallahu' alam... Inilah realiti kehidupan yang dapat aku ketahui bahawa bukan mudah untuk menjaga insan2 istimewa... Setiap wajah para ibu bapa, tidak siapa yang tahu perasaan dan kesulitan yang telah mereka alami selama mereka menjaga golongan2 istimewa ini... Alhamdulillah, aku bersyukur ibu bapa ku dapat menjagaku dengan baik sehingga ke hari ini.... amin~

Dalam kepanasan mentari sepanjang hari tersebut, kepenatan dan keletihanku tidak terasa... Aku begitu seronok dapat bersama mereka (warga Persatuan Pemulihan Cara Kerja & warga istimewa)... Mereka telah mengisi masa lapang ku sementara menunggu menjelang peperiksaan akhir semesterku...

Akhir kataku, tidak semua insan yang lahir di dunia ini adalah sempurna... Setiap makhluk ciptaan Allah SWT adalah kelebihan dan kekurangannya... Tanpa kita sedari semua yang berlaku ada hikmahnya... Allah Maha Mengetahui dan Teliti... Hanya Dia sahaja yang menentukan takdir kita di dunia ini mahupun di akhirat... Wallahu'alam...

~coretanku: syukrie~


PROGRAM BAKTI SISWA SINAR HARAPAN









TAJUK : BICARA HATI PENGARAH PROGRAM “BAKTI SISWA SINAR HARAPAN”

Oleh : Muhammad Syukri Bin Basri @ Boseri

Emel : syukriebasrie@gmail.com

BISMILLAHIRAHMANIRRAHIM.

ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKATUH.

Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan” begitulah ungkapan yang dapat digambarkan dalam pelaksanaan projek BAKTI SISWA SINAR HARAPAN yang berkonsepkan 1 Malaysia di samping menyumbangkan kerja amal di bulan yang mulia Ramadhan Al-Mubarak. Projek ini telah diadakan pada 28 dan 29 Ogos 2010 bertempat di Pusat Jagaan Harian Warga Emas, Cheras Baru, Kuala Lumpur anjuran Jawatankuasa Perwakilan Kolej Universiti Teknologi MARA Kampus Puncak Alam sekaligus dirasmikan oleh Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Malaysia, Yang Berhormat Dato’ Saifuddin Abdullah.

Setelah melalui liku-liku mencabarkan sepanjang proses pelaksanaan projek BAKTI SISWA SINAR HARAPAN, bersyukur ke hadrat Illahi dengan limpah dani izin Allah SWT akhirnya saya, selaku Pengarah Projek dapat merealisasikan pelaksanaan projek tersebut dengan tekad dan semangat yang ada pada diri saya dan para sahabat seperjuangan saya. Pada mulanya, kelihatan agak sukar untuk meneruskan projek tersebut, namun sokongan dan kepercayaan daripada pihak keluarga, pihak pengurusan kolej dan para sahabat saya telah memberi sokongan kepada saya telah menjadi faktor pendorong kepada saya untuk terus berjuang sehingga menempuh kejayaan yang sukar dilupakan dalam hidup saya dan para sahabat saya sebagai pemimpin pelajar selama ini.

Sepanjang projek ini berlangsung, pelbagai agenda telah kami laksanakan untuk memeriahkan lagi suasana di Pusat Jagaan Harian Warga Emas bersama warga emas yang prihatin dengan kehadiran kami. Kakitangan di Pusat Jagaan Harian Warga Emas juga turut membantu kami dalam menjayakan projek yang sungguh bermakna ini khususnya kepada Pengerusi Pusat Jagaan Harian Warga Emas iaitu Yang Berbahagia Datuk Nordin Ibrahim yang banyak membantu kami di saat kami memerlukannya. Beliau telah memberi kebenaran untuk kami mengadakan projek di tempat beliau serta memudahkan kami berurusan di tempat tersebut. Kami juga amat bersyukur dan berpuas hati dengan kerjasama yang telah diberikan oleh warga di Pusat Jagaan Harian Warga Emas di situ.

Pada 28 Ogos 2010, kami telah menjalani beberapa projek yang berorientasikan pendidikan pengajian tinggi. Antaranya ialah senaman ringan dan pemeriksaan kesihatan yang dilaksanakan oleh pelajar dari Fakulti Sains Kesihatan. Senaman ringan dan pemeriksaan kesihatan tersebut bertujuan untuk memberi kecergasan untuk kesihatan warga emas. Selain itu, kami telah mengadakan satu pameran kesihatan dan perubatan yang dilaksanakan oleh pelajar dari Fakulti Farmasi. Pameran tersebut telah memberi pengetahuan dan informasi kepada warga emas mengenai masalah-masalah kesihatan yang dialami dalam usia emas dan penjagaan kesihatan yang harus dititikberatkan oleh warga emas. Warga emas juga didedahkan tentang kegunaan ubat-ubatan yang merupakan salah satu ikhtiar untuk merawat penyakit yang dialami oleh setiap orang. Di samping itu, kami turut mengadakan sesi wawancara bersama Pengerusi Pusat Jagaan Harian Warga Emas iaitu Datuk Nordin Ibrahim yang dilaksanakan oleh pelajar Fakulti Pengurusan dan Teknologi Pejabat. Sesi wawancara tersebut memberi peluang kepada pelajar untuk mengkaji sejarah penubuhan Pusat Jagaan Harian Warga Emas dan sekaligus mengenalpasti latar belakang beliau. Beliau sangat prihatin dan peramah dalam sesi wawancara tersebut. Pada masa yang sama, kami turut melaksanakan sesi bergotong royong di sekitar tempat tersebut.

Pada 29 Ogos 2010, pihak kami telah mengadakan satu Majlis Perasmian Bakti Siswa Sinar Harapan yang diadakan pada jam 5.15 petang di Pusat Jagaan Harian Warga Emas. Kehadiran Yang Berbahagia Prof Sr Ir Dr Suhaimi Abdul Talib, Penolong Naib Canselor Universiti Teknologi MARA Kampus Puncak Alam bersama Encik Adnan Omar, selaku Timbalan Pengarah Kampus, Hal Ehwal Pelajar dan Alumni (HEPA) Universiti Teknologi MARA Kampus Puncak Alam bagi melancarkan lagi perjalanan majlis tersebut. Sejurus beberapa minit kemudian, kami menjemput ketibaan Pegawai-pegawai Penaja dan paratetamu VVIP. Akhir sekali, kami turut menyambut ketibaan Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Malaysia iaitu Yang Berhormat Dato’ Saifuddin Abdullah serta isteri beliau. Pihak kami memberi peluang para tetamu jemputan untuk menjalani ibadah solat fardhu Asar terlebih dahulu sebelum meneruskan program Majlis Perasmian tersebut. Kami juga mengalami masalah kelewatan pihak “catering” untuk persiapan meja makan dan pemakanan untuk persediaan juadah bagi Majlis Berbuka Puasa. Agak sukar digambarkan dengan perasaan saya ketika itu yang sangat risau bagi kesulitan yang telah dialami tersebut. Namun, saya amat bersyukur kepada Allah SWT kerana telah mempermudahkan urusan kami dan segala masalah persiapan pemakanan dapat diselesaikan mengikut masa yang telah ditetapkan.

Setelah selesai menunaikan solat fardu Asar, kami meneruskan program Majlis Perasmian Bakti Siswa Sinar Harapan tersebut. Kami telah memberi peluang untuk berucap kepada Yang Dipertua Jawatankuasa Perwakilan Kolej Rafflesia Angsana 2010 Universiti Teknologi MARA Kampus Puncak Alam, Pegawai-Pegawai Penaja, Naib Canselor (diwakili oleh Penolong Naib Canselor), Pengerusi Pusat Jagaan Harian Warga Emas dan akhir sekali Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Malaysia iaitu Dato’ Saifuddin Abdullah. Kami telah menyediakan satu tayangan video untuk tatapan para tetamu jemputan tentang perjalanan projek kami sepanjang program Bakti Siswa Sinar Harapan dilaksanakan. Majlis tersebut sekaligus diakhiri dengan perasmian oleh Dato’ Saifuddin Abdullah, Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Malaysia.

Sementara menunggu azan Maghrib berkumandang bagi Majlis Berbuka Puasa, Dato’ Saifuddin Abdullah serta isteri mengambil kesempatan untuk meluangkan masa untuk berinteraksi bersama warga emas dan para pelajar untuk mengeratkan lagi hubungan silaturrahim antara kami semua. Tepat jam 7.25 petang, setelah azan Maghrib telah berkumandang, kami meneruskan Majlis Berbuka Puasa bersama Dato’ Saifuddin Abdullah. Sejurus beberapa minit kemuadian kami menjemput Dato’ Saifuddin untuk menunaikan solat fardhu Maghrib bersama para muslimin dan muslimah. Selepas selesai solat fardhu Maghrib, kami teruskan dengan sesi fotografi bersama Dato’ Saifuddin bersama para tetamu jemputan sebagai kenangan bagi pihak kami. Di akhir majlis, kami mengiringi Dato’ Saifuddin Abdullah serta isteri masuk ke dalam kereta untuk pulang. Para tetamu jemputan juga turut pulang. Pada masayang sama, saya juga berasa lega selepas tamat program tersebut. Kami Jawatankuasa Perlaksana juga pulang ke kampus kami.

Secara kolektifnya, saya telah mengimplimentasikan tanggungjawab yang diamanahkan kepada saya sebagai seorang pemimpin pelajar iaitu Jawatankuasa Perwakilan Kolej Rafflesia & Angsana 2010 Universiti Teknologi MARA Kampus Puncak Alam dan sekaligus kami telah menunaikan hasrat bonda kami untuk mengadakan program yang berkonsepkan “1 Malaysia” iaitu Yang Berbahagia Prof Dr Azni Zain Ahmed yang merupakan bekas Penolong Naib Canselor Universiti Teknologi MARA Kampus Puncak Alam pada semester yang lepas. Harapan saya semoga program ini dapat diteruskan di masa akan datang untuk berbakti kepada masyarakat yang sangat memerlukan perhatian dan sumbangan daripada kita semua. Walaupun terpaksa melalui pelbagai cabaran yang perlu dihadapi, namun kerja amal ini boleh kita pelajari dari pengajaran serta dijadikan amalan kita di dunia sebagai bekalan kita untuk di akhirat kelak. Insya Allah. Segala yang buruk adalah datang daripada kita sendiri dan segala yang baik adalah datang dari Allah SWT. Terima kasih kepada pihak yang terlibat dalam menjayakan program “BAKTI SISWA SINAR HARAPAN”.


Wednesday, February 17, 2010

PELAJARAN VS KOMITMEN


Agak biadap bile mengaitkan isu yg saya utarakan ini.. Namun, inilah hakikatnya... Saya memang menilai semua aspek yang berlaku di sekeliling hidup saya yang banyak dugaan & kebahagiaan... Sakit dalam hati tak siapa yang tahu... Bahagianya hati tak siapa peduli... Inilah lumrah kehidupan... Saya lalui kehidupan sebagai mahasiswa kini menempuh pelbagai permaianan hidup... org kata "Campus Life"... wow??? Baru saya menyedarinya... huhu... Kalaulah ini sebenarnya kehidupan saya sekarang... Apa yang berlaku kehidupan saya di masa akan datang??? Wallahu'alam...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

autumn

autumn

snow

snow

INTERNATIONAL